ßßß Cookit - przepis na Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Pin It
Po pierwsze uwielbiam wszystko to co drożdżowe.
Po drugie uwielbiam wszystko to co drożdżowe na słodko.
Po trzecie uwielbiam cynamon.
A po czwarte... koniecznie musicie upiec te bułeczki, są boskie !
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki na 20 bułeczek
Ciasto:
250 ml letniego mleka
50 g drobnego cukru trzcinowego
20 g świeżych pokruszonych drożdży
90 g topionego masła
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
1 jajko
500 g mąki pszennej typ 500
1 jajko do posmarowania bułeczek
Nadzienie:
50 g gorzkiej czekolady
50 g topionego masła
80 g brązowego cukru
2 łyżki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego kardamonu
Wykonanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie dochodziło od miski. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Czekoladę ścieramy na tarce, wsypujemy do miski, dodajemy zimne stopione masło, cukier i przyprawy i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy czekoladową masę, następnie ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 2 centymetrów. Ruloniki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Jajko ubijamy z odrobiną wody i malujemy nim ruloniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie przez 15 minut w temperaturze 160 stopni, aż uzyskają złoty kolor.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/01/bueczki-cynamonowe.html