ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Wrzesień, to czas kiedy na straganach zaczynają się pojawiać pierwsze śliwki. Dla mnie to znak, że pora rozpocząć śliwkowy sezon, a to oznacza, że w moim domu zapachnie ciastem drożdżowym i na stole pojawi się drożdżowe ciasto ze śliwkami. Tym razem ciasto będzie podwójnie śliwkowe, ponieważ do jego przygotowania wykorzystałam również dżem śliwkowy. Można też zamiennie dodać powidła. I oczywiście korzenne przyprawy; cynamon, kardamon i mielone goździki.
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm (16 porcji)
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki:
50 ml mleka
20 g świeżych drożdży
50 g rozpuszczonego masła
50 g cukru
350 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
odrobina mleka do posmarowania ciasta
Nadzienie:
2 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
2-3 łyżki dżemu śliwkowego lub powideł
16 śliwek
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 25 x 45 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem, potem dżemem, posypujemy z przyprawami i cukrem, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 16 równych części.
Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. W każdą bułeczkę wciskamy jedną śliwkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym mlekiem i pieczemy około 30 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/09/drozdzowe-ciasto-ze-sliwkami.html