Wykonanie
UgotujmyCos.plBlog kulinarny - przepisy
HomeSŁODKOŚCIciasto
cappuccino bez pieczenia
Ciasto
cappuccino bez pieczenia ..łatwe ,które każdy sam może wykonać w domu..Przedstawiam Wam etapy wykonywania poszczególnych prac..Składniki:masa budyniowa2 budynie w proszku bez
cukru0,75 l
mleka8 dag
margaryny lub
masła4 łyżki
cukrukrem
cappuccino1 opakowanie
Śnieżki200ml
mleka8 czubatych łyżek
cappuccino w proszku250g
serka mascarpone5 łyżeczek
żelatyny2/3 szklanki ciepłej
wody16
herbatników4 kostki
czekolady deserowej do dekoracjiWykonanie:Tortownicę wykładamy na dnie i po bokach papierem do pieczenia ,można blachę posmarować tłuszczem, wówczas papier lepiej się trzyma.
Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki i układamy koło siebie przykrywając dno tortownicy.
Mleko dzielimy na pół i z jednej część zagotowujemy z
margaryną i
cukrem ,a drugą mieszamy z budyniami, gdy
mleko się zagotuje, gotujemy
budyń…energicznie mieszając by sie nie przypalił..Gorący
budyń wykładamy łyżką na pokruszone
herbatnik..
Przykrywamy kolejną warstwę połamanymi
herbatnikami.
Pozostawiamy do ostygnięcia
Mleko na masę
cappuccino zagotowujemy, dodajemy proszek
cappuccino, dokładnie mieszamy i schładzamy..
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, pozostawiamy do wystygnięcia …Do
mleka z
cappuccino wsypujemy
śnieżkę i miksujemy kilka minut na wysokich obrotach…Do ubitej
śnieżki dodajemy
serek mascarpone, ponownie ubijamy ..Na końcu dodajemy rozpuszczoną
żelatynę i łączymy z masą, delikatnie i dokładnie mieszając…Masę wlewamy na pokruszone
herbatniki…Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce..Przed podaniem wierzch posypać startą
czekoladą..Jak Państwo wolicie nie tak bardzo słodki do budyniu do gotowania można dodać sok z pół
cytryny..Życzę smacznego!!Powiązany przepis:
likier Malibuajerkoniak domowej robotyWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
Ta strona korzysta z
ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zamknij Dowiedz się więcej