Wykonanie
HomeDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEtarta z mielonym
mięsem i
ryżemPolecam przepis na tartą mojego przepisu..Fajne danie zarówno na obiad jak i na imprezę czy kolację..Składniki:Farsz:1/3 szklanki
ryżu1/2 kg
mięsa mielonego4-5
pieczarek2
papryki czerwone1
cebula2
pomidory1/4
cukini1/4
masłaolej do smażenia
sól.
pieprz.
pieprz cayenne.
tymianek,
papryka czerwona słodka
Tarta:Składniki:200 g
mąki pszennej100 g zimnego
masła1
jajko1/3 łyżeczki
soliew. 1 łyżka zimnej
wodyWykonanie:Farsz:
Mięso wrzucamy na patelnie i na wolnym ogniu smażymy.Po około 15 minutach dodajmy
ryż i smażymy dolewając
wodę systematycznie , by powoli wnikało w
ryż,często mieszając..tak smażymy około 15 minut .
cebule ,
paprykę pieczarki.kroimy .na rozgrzaną patelnie wrzucamy
cebulę aż do zeszklenia,dodajemy pokrojone
pieczarki,
cukinię oraz
paprykę i smażymy do miekkosci..na wolnym ogniu..dodajemy
sól.
pieprz ,
cayenne.
tymianek.
papryki oraz pokrojone
pomidory..przesmażamy chwilkę..do
mięsa z
ryżem przekładamy przesmażone warzywa z
przyprawami ..smażymy razem około 5 minut ..farsz musi być pikantny z nutą
ziół..
Tarta:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy pokrojone na małe kawałki
masło, wbijamy
jajko i wsypujemy
sól. Składniki wyrabiamy rękoma do powstania gładkiego ciasta. W razie gdyby składniki nie chciały się ze sobą połączyć, były zbyt sypkie wlewamy odrobinę zimnej
wody i dalej zagniatamy. Ciasta nie można długo wyrabiać, należy tylko zagnieść składniki do połączenia. Z ciasta formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą, po czym wkładamy na 2 godziny lub na całą noc do lodówki. Formę na tartę o średnicy 22 cm (może być też tortownica o śred. 22 cm) smarujemy cienko
masłem lub wykładamy folią spożywcząSchłodzone ciasto wałkujemy na okrągły placek o średnicy nieco większej niż dno formy (tak aby można było wylepić brzegi formy
ciastem) i przekładamy do przygotowanej formy. Dociskamy ciasto do dna i
boków naczynia, nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładę papier do pieczenia, wysypuję
groch lub ceramiczne kulki i tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190*C piekarnika i piekę około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z pieca, ostrożnie zdejmuję papier z
grochem . Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy. Napełniamy upieczone ciasto farszem .posypujemy
żółtym serem i zapiekamy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Podajemy z
sosem czosnkowym lub
ketchupem..Powiązany przepis:
piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym
żeberka marynowane -pieczoneWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy