ßßß Cookit - przepis na Zupa kukurydziana z porem i pleśniowym serem

Zupa kukurydziana z porem i pleśniowym serem

nazwa

Wykonanie

Długo się zastanawiałam, co zrobić z puszką kukurydzy zakupioną w nadmiarze podczas szaleństwa zakupów. Zawsze chciałam zrobić zupę kukurydzianą, ale bardziej sezonową, ze świeżej kukurydzy. Jednak mając do dyspozycji tylko puszkę, także można coś smacznego wyczarować i przy okazji oczyścić spiżarnię. Ser stanowi dodatek wzmacniający smak, lekko zaostrza słodycz kukurydzy i zapewnia zimową sytość bez zjadania dużej ilości. Możemy się poczuć przyjemnie nasyceni i szczęśliwi…
Składniki (na 4 porcje)
3 puszki kukurydzy lub 1 duża (moja miała 850 ml)
1 duży por
100 g sera pleśniowego (użyłam złotego „Lazura”)
1 łyżka oliwy z oliwek
3 - 4 ząbki czosnku
2 łyżki suszonego szczypiorku
1 łyżeczka curry
1 łyżka mielonego czosnku (niekoniecznie)
1 łyżeczka mielonej kolendry
sól, odrobina chili mielonego i pieprzu
Przygotowanie
Pora umyć i pokroić w plasterki. Włożyć do garnka i podlewając wodą, dusić aż zmięknie. Dodać kukurydzę wraz z zalewą i gotować około pół godziny. Przestudzić i zmiksować. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić na nią obrany i drobno posiekany czosnek. Podsmażać chwilkę mieszając i wsypać kolendrę oraz curry. Gdy czosnek minimalnie się zrumieni, zdjąć z ognia i dodać do zupy. Włożyć pokruszony ser do rondelka i podlewając kilkoma łyżkami wody, rozpuścić ser, mieszając łyżką lub trzepaczką. Wlać do zupy. Dodać sól i resztę przypraw. Można podawać z listkami rukoli.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/01/zupa-kukurydziana-z-porem-i-plesniowym.html