Surówka z młodej kapusty i kiszonego ogórka to jedna z ostatnich surówek jakie robiłam. Bardzo fajnie komponuje się z karkówką zapiekaną w cebuli (przepis już czeka w kolejce do publikacji). Surówka pasuje do każdego rodzaju mięsa, tak więc może dopełnić Wasze obiadowe danie.Składniki1/2 główki młodej kapusty1 cebula1 pomidor2 kiszone ogórki3 łyżeczki soku z cytryny3 łyżeczki musztardysól, pieprz, cukier5 łyżek oliwyWykonZ kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i cienko szatkujemy. Następnie solimy, wygniatamy w rękach i odstawiamy aż zmięknie. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, cebulę i pomidora (którego wcześniej sparzamy i zdejmujemy skórkę), całość mieszamy. Z soku z cytryny, musztardy i oliwy przygotowujemy sos, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Polewamy surówkę, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut.