ßßß
 
            
         Sos Podstawowym dodatkiem do sushi jest sos sojowy, który nalewa się na specjalny mały talerzyk, a następnie macza w nim każdy kawałek. Czasami sos miesza się z wasabi. Hashi Tradycyjnie sushi je się pałeczkami (jap. hashi) albo palcami. Bardzo ważne jest, by zjadać całe kawałki naraz i nie...Sos sojowy to sos bardzo popularny kuchni azjatyckiej. Jest wytwarzany w procesie fermentacji soi, pszenicy (lub jęczmienia) z drożdżami i z dodatkiem soli i cukru.Sos sojowy może służyć do przygotowywania potrawy, marynowania składników albo jako przyprawa na stół.Sos sojowy ma wiele odmian, które różnią się smakiem, kolorem i konsystencją. Najbardziej podstawowe to ciemny sos sojowy - używa się go do potraw pieczonych i duszonych. Ma bogaty, intensywny smak i barwi potrawy, jasny sos sojowy jest delikatniejszy w smaku i nie wpływa zbyt na wygląd dania, często używa się go przy smażeniu drobiu lub warzyw. Warto wspomnieć jeszcze o słodkim, gęstym sosie sojowym kecap manis, który jest używany w kuchni indonezyjskiej oraz o japońskim sosie sojowym, który jest o wiele mniej słony i nie zawiera żadnych konserwantów (trzeba go przechowywać w lodówce).Sos sojowy jest bardzo wszechstronny i warto go mieć w spiżarni.Spróbuj dań z dodatkiem sosu sojowego:Tofu na zimnoTajskie kuleczkiRuloniki "Nemsy" z tatarem jagnięcymSzparagi na rukoli z sosem sezamowo-sojowymMakaron soba z sezamemMakaron z wołowiną i kapustą bok choiŁosoś grillowany Yanyaki z kimpirą z selera naciowegoŁosoś w marynacie pomarańczowejZobacz więcej na temat:słownik kulinarny
Sos Podstawowym dodatkiem do sushi jest sos sojowy, który nalewa się na specjalny mały talerzyk, a następnie macza w nim każdy kawałek. Czasami sos miesza się z wasabi. Hashi Tradycyjnie sushi je się pałeczkami (jap. hashi) albo palcami. Bardzo ważne jest, by zjadać całe kawałki naraz i nie...Sos sojowy to sos bardzo popularny kuchni azjatyckiej. Jest wytwarzany w procesie fermentacji soi, pszenicy (lub jęczmienia) z drożdżami i z dodatkiem soli i cukru.Sos sojowy może służyć do przygotowywania potrawy, marynowania składników albo jako przyprawa na stół.Sos sojowy ma wiele odmian, które różnią się smakiem, kolorem i konsystencją. Najbardziej podstawowe to ciemny sos sojowy - używa się go do potraw pieczonych i duszonych. Ma bogaty, intensywny smak i barwi potrawy, jasny sos sojowy jest delikatniejszy w smaku i nie wpływa zbyt na wygląd dania, często używa się go przy smażeniu drobiu lub warzyw. Warto wspomnieć jeszcze o słodkim, gęstym sosie sojowym kecap manis, który jest używany w kuchni indonezyjskiej oraz o japońskim sosie sojowym, który jest o wiele mniej słony i nie zawiera żadnych konserwantów (trzeba go przechowywać w lodówce).Sos sojowy jest bardzo wszechstronny i warto go mieć w spiżarni.Spróbuj dań z dodatkiem sosu sojowego:Tofu na zimnoTajskie kuleczkiRuloniki "Nemsy" z tatarem jagnięcymSzparagi na rukoli z sosem sezamowo-sojowymMakaron soba z sezamemMakaron z wołowiną i kapustą bok choiŁosoś grillowany Yanyaki z kimpirą z selera naciowegoŁosoś w marynacie pomarańczowejZobacz więcej na temat:słownik kulinarny