ßßß
Jeśli Twoja kuchnia nijak ma się do takiego trójkąta to nic straconego.Z mojego doświadczenia wynika, że najważniejsze jest powierzchnia robocza, czyli tak naprawdę blat. Szczególnie ważny pomiędzy kuchenką i zlewem. W końcu po umyciu warzyw nie chcemy ich nieść przez całą kuchnie na blat na którym je obierzemy, pokroimy itp.Przykładem słabo zaplanowanej przestrzeni i stref jest kuchnia na zdjęciu poniżej:
Szafki, półki czy szuflady?Moim zdaniem półki to nie jest dobre rozwiązanie - zbierają kurz i ciężko utrzymać na nich porządek (taki, którego byśmy się nie wstydzili przed gośćmi ;)). Można na nich trzymać przyprawy itp. ale tylko jeśli są szczelnie zamknięte w słoiczkach. Dodatkowo, przy małej kuchni najlepiej nie mieć zbyt wielu rzeczy na zewnątrz (blaty, półki itp.), przez to kuchnia mogłaby wyglądać na zagraconą i jeszcze mniejszą niż w rzeczywistości.
Zdecydowanie polecam szafki i szuflady. Jeśli chodzi o te drugie, to w którejś książce Nigella pisała, że używa szuflad do przechowywania kubków – wtedy wszystkie leżą w jednym poziomie i łatwo znaleźć ten konkretny – moim zdaniem to świetny pomysł, może warto go rozważyć?Dzięki szafkom i szufladom mamy możliwość utrzymania porządku w przestrzeni kuchennej. Nie tylko porządku wizualnego, chodzi także o porządek w przechowywanych przedmiotach – żywności czy akcesoriach kuchennych.Poniżej kilka przykładów fajnych rozwiązań szufladowych, szafkowych i szafko-szufladowych.



Niezły dowód na to, że szafki i szuflady świetnie chowają rzeczy, został pokazany na zdjęciach poniżej:
Uwolnij swoją kreatywność!Gdy nasza kuchnia niestety nie pomieści wszystkiego, na co mielibyśmy ochotę, możemy zacząć kombinować.Możliwość chowanego blatu na kółkach, czy schowki w siedziskach to tylko dwa z wielu rozwiązań oszczędzających powierzchnie.
Bardzo często jedyną możliwością zagospodarowania małej przestrzeni są meble na wymiar . Kiedyś było to bardzo drogie rozwiązanie, jednak teraz wybierając tańsze materiały możemy mieć idealną dla nas kuchnie w cenie tej z IKEI.Dodatkowo, przy urządzaniu takiej kuchni trzeba postawić na minimalizm i patrzeć bardzo (niestety) krytycznym okiem, na wszystkie rzeczy, które w przyszłości zajmą nam tak cenne miejsce (w końcu nie potrzebujemy 15 szpatułek silikonowych, prawda? ;) ).Pamiętajcie, czasami mniej znaczy więcej. Kuchnia potrzebuje też swoistej lekkości, zabudowanie jej całkowicie spowoduje, że będziemy się czuć klaustrofobicznie i niekomfortowo. A czy to nie właśnie nasza wygoda i samopoczucie są tutaj najważniejsze?Inspiracje PoradyTagiPoradyAutorAnna SudołZ zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisTofu z makaronem sojowym i warzywamiNastępny wpisTOP 5 - Najlepsze produkty w tym tygodniuW mojej kuchni znajduje się 8 sprzętów. A w Twojej [...] Czytaj dalej +Jadalnia jest wspaniałym pomieszczeniem w domu. Sp [...] Czytaj dalej +Inspiracje na Halloween – wytrawne.Gdyby tak sobie zjeść gałkę oczną… Czy one s [...] Czytaj dalej +Inspiracje: Anty-walentynkiA może zamiast świętować dzień Świętego Walentego [...] Czytaj dalej +