Wykonanie
Wodorosty są popularne w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza japońskiej. Obecnie coraz częściej są wykorzystywane w innych kuchniach, dzięki temu, że popularność zyskały diety makrobiotyczna i witariańska, podkreślające odżywcze właściwości
glonów. Zawierają one dużo
białka,
soli mineralnych i witamin i warto je wprowadzić do swojej kuchni.W japońskiej kuchni wykorzystuje się wiele rodzajów
glonów. Najważniejsze to wakame, kombu i
nori.Wakame najczęściej są dostępne suszone i należy je namoczyć przed podaniem, wielokrotnie wtedy zwiększają swoją objętość. Dodaje się je do zup (zwłaszcza miso), sałatek albo podaje jak
zieloną sałatę.Kombu można najczęściej kupić suszone i trzeba je namoczyć. Przede wszystkim są składnikiem dashi, ale marynowane w słodko kwaśniej zalewie mogą też być zakąską do zielonej
herbaty. Kombu zawiera znaczne ilości glutaminianu
sodu odpowiedzialnego za wyzwalanie smaku umami.
Nori to opieczone i sprasowane w bardzo cienkie arkusze
glony, które służą do zawijania niektórych rodzajów sushi . Wykorzystuje się je również jako dodatek do zup i
makaronu, ugotowane w sałatkach, a także jako przybranie.
Glony można kupić w sklepach z egzotyczną żywnością i coraz częściej w marketach.Zupa miso shiro
Tofu na zimniSuimono z
krewetkamiSushiSushi z pieczonym
łososiemSushi ze
świeżym tuńczykiem i
ogórkiem