Wykonanie
Gęsta zupa z dyni z
ciecierzycą, to świetny sposób na pyszną rozgrzewkę w chłodny dzień. Zamiast
musztardy i kuminu można dodać do niej także
imbir czy
curry, a
ciecierzycę zastąpić ugotowaną
soczewicą.Krem z dyni z
ciecierzycą2 kg dyni6 szklanek
bulionu warzywnego1 łyżka
oliwy2
cebule1 łyżeczka mielonego kuminu2 łyżki
musztardy Dijon2 łyżki
miodu1 puszka
ciecierzycyRozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Umyj
dynię, pokrój ją (wraz ze skórą) na duże kawałki. Piecz około 40 minut, aż zmięknie. Wtedy wyjmij, przestudź, oddziel miąższ, a skórę wyrzuć. Miąższ dyni zmiksuj z 2 szklankami
bulionu. W rondlu rozgrzej
oliwę, zeszklij na niej posiekaną
cebulę. Wsyp kumin i duś jeszcze 5 minut, a
potem dodaj do zupy, Wlej resztę
bulionu, dodaj osączoną
ciecierzycę z puszki, podgrzewaj jeszcze 5 minut.
Blender Ariete maxi 1827 Blender Bosch MSM 87165 Blender Bugatti Eva EVACRSprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?źródło: Okazje.info