Wykonanie
To już mój trzeci przepis na domowy
syrop na przeziębienie. Poprzednie dwa znajdziecie tu i tutaj . Najprostszy i najtańszy sposób na przeziębienie, zdrowy i bez żadnej chemii, gotowy w kilka godzin. Polecam wszystkim wypróbować ten przepis na domowy
syrop z
cebuli.kilka średnich
cebul około 5-6 (u mnie różnej wielkości)2-3 łyżki
miodu (u mnie spadziowy)
Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Talarki przesypujemy do miski i rozdzielamy. Do
cebuli dodajemy
miód. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do szklanego litrowego słoika. Lekko ugniatamy. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzi, żeby
cebula puściła
soki. Po kilku godzinach przecedzamy
cebulę, a sok zlewamy do mniejszego słoiczka i zakręcamy. Ja przechowuję
syrop w kuchni na meblach kilka dni, nigdy dłużej nie wytrzymuje bo pijemy go co 3-4 godziny po dużej łyżce. Lepiej zrobić co 3-4 dni świeży.