ßßß Cookit - przepis na Mocno warzywne menu dnia z czekoladowymi babeczkami

Mocno warzywne menu dnia z czekoladowymi babeczkami

nazwa

Wykonanie

Paulina Zduniak
29 . 01.2016 07:50
A A A
Masz ochotę na warzywne menu? Proponujemy złocistą zupę krem z selera i pietruszki, ziemniaczano-brokułowe krokiety z dodatkiem bryndzy oraz nietypowe, buraczane babeczki brownie.
Krem z selera i pietruszki
poprzednie 1/4 następne
Fot. zielenina.blogspot.com
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz doprawić tę zupę imbirem. W takim wydaniu będzie doskonała na rozgrzewkę w chłodniejszy dzień.
Krem z selera i pietruszki
Na 4 porcje:
0,5 kg selera korzeniowego
100 g pietruszki
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
0,5 l bulionu jarzynowego
100 g serka topionego lub tofu (użyłam goudy - pamiętamy aby był bez podpuszczki zwierzęcej)
garść słonecznika uprażonego na suchej patelni
kilka łyżek oleju lnianego
Seler, cebulę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. W sporym rondlu na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy seler i pietruszkę, przesmażamy. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Kontynuujemy gotowanie na niezbyt dużym ogniu (pod pokrywką) aż warzywa zmiękną. Gorącą zupę miksujemy, dodajemy serek topiony połamany na kawałki, miksujemy ponownie na gładki krem. Zupę nalewamy do naczyń, w których będziemy ją podawać, każdą porcję polewamy olejemy lnianym i posypujemy prażonym słonecznikiem. Polecam.
Autor: zielenina_blog
poprzednie 1/4 następne
Zobacz także
Tęsknimy za letnimi smakami - na szczęście są mrożonki!
Pyszne placki - nie tylko ziemniaczane!
Ziemniak - może zaskoczyć!
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,15273370,Mocno_warzywne_menu_dnia_z_czekoladowymi_babeczkami.html