ßßß
Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com)Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)3-4 brzoskwinie100 g czerwonego agrestu100 g zielonego agrestu3 łyżki ciemnego cukru trzcinowegoskórka otarta z 1 cytryny2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej1/2 łyżeczki cynamonuok. 500 g słodkiego lub wytrawnego ciasta kruchego (polecam wytrawne; można dodać do niego odrobinę cukru)1 żółtkoGalette z agrestem i brzoskwiniami - sposób przygotowania: Brzoskwinie kroimy w cieniutkie plastry. Mieszamy z agrestem, cukrem, skórką cytrynową, skrobią i cynamonem. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, schładzamy w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wyjmujemy ciasto z lodówki, układamy na nim owoce, zostawiając 5-centymetrowy brzeg. Składamy brzegi do środka, tworząc otwartą sakiewkę. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy około 30 minut. Podajemy na ciepło.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu