Wykonanie
Martyna Szydłowska03 . 02.2016 07:40A A AW dzisiejszym menu polecamy pyszny krem z
pora, oryginalne hamburgery i
jabłka pełne
migdałów.Kojąca zupapoprzednie 1/4 następne
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGAksamitna zupa z
porów idealnie smakuje i wygląda podana z
groszkiem ptysiowym.Zupa krem z
porów3 ładne
pory (tylko białe części)2
ziemniaki1 litr
bulionu warzywnego250 ml
mleka (3.2-proc.)120 ml gęstej
śmietany (22-proc.)
masło do smażenia
sólpieprzgałka muszkatołowaposiekana
natka lub
szczypiorek do posypaniaDokładnie oczyść
pory, starając się usunąć całą ziemię spomiędzy liści. Opłucz je i pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej
masło, wrzuć
pory i podduś, uważając, aby się nie przyrumieniły. Po paru minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki, wymieszaj, wlej
bulion. Nie
sól, bo
bulion jest słony. Gotuj na małym ogniu, a gdy
ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem razem z
mlekiem. Przypraw do smaku
pieprzem,
gałką muszkatołową i - jeśli trzeba - szczyptą
soli, połącz ze
śmietaną, zagotuj, mieszając. Przed podaniem posyp
natką albo
szczypiorkiem. Podawaj w kokilkach, najlepiej z
groszkiem ptysiowym.Autor: Nowa Kuchnia Polskapoprzednie 1/4 następne