ßßß Cookit - przepis na Menu dnia z wyjątkowymi hamburgerami

Menu dnia z wyjątkowymi hamburgerami

nazwa

Wykonanie

Martyna Szydłowska
03 . 02.2016 07:40
A A A
W dzisiejszym menu polecamy pyszny krem z pora, oryginalne hamburgery i jabłka pełne migdałów.
Kojąca zupa
poprzednie 1/4 następne
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Aksamitna zupa z porów idealnie smakuje i wygląda podana z groszkiem ptysiowym.
Zupa krem z porów
3 ładne pory (tylko białe części)
2 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
250 ml mleka (3.2-proc.)
120 ml gęstej śmietany (22-proc.)
masło do smażenia
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
posiekana natka lub szczypiorek do posypania
Dokładnie oczyść pory, starając się usunąć całą ziemię spomiędzy liści. Opłucz je i pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć pory i podduś, uważając, aby się nie przyrumieniły. Po paru minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wymieszaj, wlej bulion. Nie sól, bo bulion jest słony. Gotuj na małym ogniu, a gdy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem razem z mlekiem. Przypraw do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i - jeśli trzeba - szczyptą soli, połącz ze śmietaną, zagotuj, mieszając. Przed podaniem posyp natką albo szczypiorkiem. Podawaj w kokilkach, najlepiej z groszkiem ptysiowym.
Autor: Nowa Kuchnia Polska
poprzednie 1/4 następne
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,13208639,Menu_dnia_z_wyjatkowymi_hamburgerami.html