Wykonanie
Składniki16 sztuk500 g
mąki pszennej200 g purée ziemniaczanego80 g
cukru100 g
masła100 g
mleka3
jajka25 g świeżych
drożdżyszczypta
soliskórka starta z 1
cytryny + łyżka
wódki (lub 2 łyżki
likieru cytrynowego Limoncello)Oraztłuszcz do smażenia, np. 500 ml
oleju roślinnego + 500 g
smalcuprzyda się termometr cukierniczy lub frytkownica, ręczniki papierowe, papier do pieczeniabardzo drobny
cukier kryształ lub zwykły
cukier przez sekundę miksowany w młynku do
kawyPrzygotowanie
Masło i
drożdże wyjąć wcześniej z lodówki. Ugotować obrane i pokrojone w większą kostkę
ziemniaki, odcedzić i rozgnieść praską na purée.
Drożdże pokruszyć i włożyć do ciepłego
mleka, dodać łyżeczkę
mąki i szczyptę
cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, dodać
cukier,
sól, purée ziemniaczane oraz rozczyn z
drożdży. Wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać
jajka i znów wymieszać. Zacząć zagniatać ciasto (ręką lub hakiem miksera). Gdy ciasto będzie już gładkie dodać
masło,
skórkę cytrynową i
wódkę lub
likier cytrynowy i wyrabiać przez ok. 10 - 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną
mąką i chwilę powygniatać ciasto pozbywając się pęcherzy powietrza. Podzielić ciasto na 16 części (po około 60 g na porcję). Uformować kulki, położyć na desce, palcem wskazującym zrobić dziurkę w środku i zakręcić palcem ciasto w koło. Można zrobić to na stolnicy oprószonej
mąką lub w misce posmarowanej
olejem. Odkładać na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.W szerokim garnku podgrzać tłuszcz do temperatury 170 stopni C . Włożyć 4 pierwsze pączki do
oleju i smażyć przez około 2,5 - 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Cały czas kontrolować i utrzymywać taką samą temp. tłuszczu. Wyjąć na ręczniki papierowe, powtórzyć smażenie reszty pączków. Gdy przestygną, obtoczyć w bardzo drobnym cukrze.