ßßß Cookit - przepis na Oraz

Oraz

nazwa

Wykonanie

Składniki
16 sztuk
500 g mąki pszennej
200 g purée ziemniaczanego
80 g cukru
100 g masła
100 g mleka
3 jajka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny + łyżka wódki (lub 2 łyżki likieru cytrynowego Limoncello)
Oraz
tłuszcz do smażenia, np. 500 ml oleju roślinnego + 500 g smalcu
przyda się termometr cukierniczy lub frytkownica, ręczniki papierowe, papier do pieczenia
bardzo drobny cukier kryształ lub zwykły cukier przez sekundę miksowany w młynku do kawy
Przygotowanie
Masło i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki. Ugotować obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki, odcedzić i rozgnieść praską na purée. Drożdże pokruszyć i włożyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i szczyptę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, purée ziemniaczane oraz rozczyn z drożdży. Wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać jajka i znów wymieszać. Zacząć zagniatać ciasto (ręką lub hakiem miksera). Gdy ciasto będzie już gładkie dodać masło, skórkę cytrynową i wódkę lub likier cytrynowy i wyrabiać przez ok. 10 - 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i chwilę powygniatać ciasto pozbywając się pęcherzy powietrza. Podzielić ciasto na 16 części (po około 60 g na porcję). Uformować kulki, położyć na desce, palcem wskazującym zrobić dziurkę w środku i zakręcić palcem ciasto w koło. Można zrobić to na stolnicy oprószonej mąką lub w misce posmarowanej olejem. Odkładać na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
W szerokim garnku podgrzać tłuszcz do temperatury 170 stopni C . Włożyć 4 pierwsze pączki do oleju i smażyć przez około 2,5 - 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Cały czas kontrolować i utrzymywać taką samą temp. tłuszczu. Wyjąć na ręczniki papierowe, powtórzyć smażenie reszty pączków. Gdy przestygną, obtoczyć w bardzo drobnym cukrze.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/paczki-wloskie