ßßß Cookit - przepis na Makaron ryżowy z dynią i tofu

Makaron ryżowy z dynią i tofu

nazwa

Wykonanie

Świetny obiad, bardzo sycący, nieoczywisty i przepyszny. Polecam wszystkim! :)
Skład (2-3 duże porcje)
1 opakowanie makaronu ryżowego,
1 kostka tofu,
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1/2 papryczki chilli,
2-3 łyżki sosu sojowego,
2-3 łyżki syropu klonowego,
garść orzechów włoskich,
100g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę,
1-2 łyżki oleju do smażenia,
sól i pieprz,
opcjonalnie: szczypiorek.
Tofu poroić w kostkę, zalać sosem sojowym i syropem kolnowym. Odstawić do lodówki na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę papryczkę chili (ja usuwam nasionka i błonki ze środka – one są najostrzejsze).
Jak cebulka się zeszkli i wszystkie przyprawy będą przepięknie pachnieć, dodać pokrojoną w kostkę dynie. Smażyć klika minut, aż się zezłoci i będzie miększa. Po tym czasie zdjąć połowę dyni, do reszty dodać koncentrat pomidorowy (prawie słoiczek płucząc ciepłą wodą i wlać na patelnie- żeby się nic nie zmarnowało i żeby dodatkowo rozrzedzić płyn). Sos doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu (im dłużej gotujemy sos pomidorowy, tym robi się smaczniejszy).
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Tofu wyjąć z lodówki i na osobą patelnie wyłożyć całość razem z sosem powstałym z sosu sojowego i syropu klonowego, dodać orzechy włoskie i całość podsmażać, aż będzie błyszcząca, a większość płynu się wchłonie.
Makaron dodać do sosu pomidorowego, do tego odłożoną wcześniej dynię, całość wymieszać i posypać tofu wraz z orzechami włoskimi.
Ja udekorowałam dodatkowo wszystko posiekanym drobno szczypiorkiem. Polecam! :)
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2014-10-25
Czas przygotowania
10M
Czas gotowania
20M
Całkowity czas
30M
Średnia ocena
5
na podstawie 3 ocen
Bezglutenowe Dietetyczne Dynia Jesień Makarony i kluski Przepisy wegańskie Wegetariańskie obiady
Tagi
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Wegańskie talary królewskie (Andruty)
Następny wpis
Masło orzechowe 100%
Wegański makaron ryżowy z sosem orzechowym
Makaron ryżowy jest świetną bezglutenową alternaty [...] Czytaj dalej +
Tofu z makaronem sojowym i warzywami
Nie mogę uwierzyć, że to pierwszy przepis z tofu [...] Czytaj dalej +
Makaron ryżowy z warzywami
Makaron w podobnym stylu do publikowanego wcześnie [...] Czytaj dalej +
Szybki obiad wegetariański – Curry pomidorowe z dynią
Czy wiesz, że koncentrat pomidorowy jest świetnym [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2014/10/makaron-ryzowy-z-dynia-i-tofu