ßßß Cookit - przepis na Shakshuka z tofu

Shakshuka z tofu

nazwa

Wykonanie

Danie popularne w izraelskiej kuchni - shakshuka . Możecie poszaleć i zrobić ją na niedzielne śniadanie, gdyż shakshuka jest właśnie potrawą śniadaniową. W oryginalnej wersji składa się z dużej ilości jajek wbijanych do sosu i w nich smażonych. Ja zrobiłam wersję wegańską, z tofu . I wiecie co? Wyszło wyśmienicie.
Zima. Nie lubię zimy i chyba nigdy jej nie polubię. Żaden jej aspekt nie sprawi, że będzie dla mnie przyjemna. Ani sporty zimowe, ani możliwość lepienia bałwana. Ja po prostu nie lubię zimna, a do normalnego funkcjonowania potrzebuję słońca. Jestem niczym bateria słoneczna. Gdy słońce świeci, nie wiem, co zrobić z pokładami energii, gdy go nie ma, najchętniej skuliłabym się pod kocem i zasnęła. Zasnęła snem zimowym i najchętniej obudziła na początku kwietnia .
Na szczęście, mam swoje sposoby, jak przetrwać i nie zwariować. To sycące, rozgrzewające, najlepiej jednogarnkowe dania. Takim daniem jest shaks huka, u mnie w wegańskiej wersji . I dea lna na śniadanie lub obia d, pysznie rozgrzewa od środka i da j e energię by nie poddawać się zimie. Polecam ją każdemu zmarzlakowi. :)
wega ń ska
(2 porcje)
- 2 papryki pokrojone w drobną kostkę (w oryginale używa się tylko czerwonych papryk, jednak ja użyłam kawałka żółtej, czerwonej i zielonej)
- 2 pokrojone w kostkę pomidory
- 1 suszona papryczka peperoncino (można użyć drobno pokrojonej świeżej papryczki chili, pozbawionej pestek)
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżki ekologicznego koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka kuminu
- 300 g tofu
- 1-2 łyżki sosu sojowego Tamari
- sól, pieprz
- olej
- do podania: świeża natka pietruszki
Na suchej patelni prażę kmin. Następnie dolewam oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy ta się zeszkli dodaję poszatkowany czosnek. Chwilę smażę, uważając by czosnek się nie przypalił.
Dodaję paprykę, pomidory i koncentrat. Przykrywam pokrywką i duszę ok. 10 min.
Następnie dodaję przyprawy, syrop z agawy, pokruszoną papryczkę peperoncino, pieprz i sól do smaku. Jeśli potrzeba, dolewam odrobinę wody.
Duszę dalej dopóki papryka nie zmięknie - trwa to ok. 20-30 min.
Na patelni rozgrzewam olej. Kroję tofu w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej. Podsmażam na rumiano. W czasie smażenia podlewam 1-2 łyżkami sosu sojowego Tamari.
Gotowy sos przekładam do małych naczyń. Na górze układam podsmażone kawałki tofu. Gotową shaks hukę posypuję świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/01/shakshuka-z-tofu.html