ßßß
Składniki:2 kg kurczak ( lub filety ze skórką i nóżki )1 łyżka Vegety4-5 ząbków czosnku1 łyżeczka pieprzu100 g masłaPrzygotowanie:Kurczaka myjemy, porcjujemy i ponownie myjemy. Osuszamy.Nacieramy Vegetą i pieprzem.Miękkie masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Mieszankę wcieramy w kurczaka.Mięso układamy na blasze, zalewamy 1 szklanką wody ( lub białym winem), dodajemy kilka nadprogramowych ząbków czosnku, przykrywamy folią do pieczenia i pieczemy 1 godzinę w 160 stopniach. Bez termoobiegu. Po tym czasie włączamy grill i zapiekamy skórkę bez przykrycia, aż się zrumieni.Podajemy z młodymi ziemniakami polanymi maślanym sosem spod pieczenia.Smacznego!
Powiązane notki:Solidna porcja mięsa czyli Pieczony kurczak „po Chińsku”Pieczony schab – wędlina ŚwiątecznaSekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartą