Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ׯurek przygotowuje na domowym zakwasie, niestety w tą Wielkanoc nie udało mi się wrzucić na bloga przepisu na zakwas, nie zrzucę tego na świąteczne obowiązki, bo tych jest zawsze tyle samo lecz na zmiany, które nastąpiły w moim życiu, czy wyjdą mi na dobre tego jeszcze nie wiem, jednak klamka zapadła. Wracając do
żurku, według mnie nie powinien być zbyt kwaśny lecz aromatyczny,
czosnkowy ( jeśli wolicie może to być
chrzan staropolski ) i kremowy.
Składniki:4 porcje1,5 l
wody300 g
szpondra wołowego z kością300 g
swojskiej kiełbasymarchewkapietruszkapół
seleracebula4
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego1/2 l zakwasu na żur150 g wędzonki3/4 szklanki kwaśnej
śmietanysól,
pieprzjajka do podaniaPrzygotowanie:
Szponder zalać
wodą, gotować 30 minut.
Cebulę umyć osuszyć. Przekroić na pół. Opiec aż będzie przypalona nad palnikiem kuchenki.
Kiełbasę pokroić na kawałki – około 4-5 cm.
Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w kostkę dodać wraz z
cebulą, liśćmi , zielem i
pieprzem do
mięsa. Gotować do miękkości około 30 minut.
Wywar przecedzić.Dodać do niego zakwas, gotować 5 minut.
Śmietanę rozrobić z 1/2 łyżeczki
soli, zahartować chochlą
żuru, wymieszać i stopniowo wlać do zupy.Zagotować, doprawić.Podawać z
kiełbasą , połówką
jajka , posypany
szczypiorkiem.Powiązane notki:Pieczona
biała kiełbasaTradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasieDomowy zakwas na żur / żurek – WielkanocSzybki Żurek na WielkanocA już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs Świąteczny