Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu« Surówka z
kalarepy ...
Mleczne bułeczki »" Ciasto na pizzę II i słów kilka jak piec pizzę "Jak dla nas najlepsze ciasto na pizzę jakie robiłam .Mój mąż stwierdził że już nigdy nie zamawiamy,teraz tylko domowa pizza a więc chyba jest całkiem niezła :)Niby czym może różnić się jedno ciasto od drugiego..... a jednak :)Wpis dedykuję rodzinnym smakoszom pizzy jakimi są moi siostrzeńcy :)
Składniki ( na 2 pizze):50 dkg
mąki pszennej (typ 450)250 ml
wody letniej10 gram
suszonych drożdży lub 25 gram świeżych1,5 łyżeczki
soli1 łyżka
oliwy z oliwekWykonanie:
Drożdże mieszamy z częścią
wody i 2 łyżkami
mąki tak aby uzyskać płynną konsystencję.
Mąkę wsypujemy do błębokiej misy lub na stolnicę.Robimy wgłębienie na środku
mąki,wlewamy
oliwę,rozczyn i dobrze wszystko mieszamy.Następnie dodajemy
sól i resztę
wody (
soli nie sypiemy bezpośrednio na rozczyn z
drożdży ponieważ zajdzie reakcja i
drożdże stracą swoje właściwości)Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (około 5-10 min)Kulę gotowego siasta umieszczamy w misce,smarujemy lekko
wodą ( żeby się nie zeschło i nie powstała skorupa) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz.Po tym czasie udeżamy pięścią w ciasto 3-4
razy ( pozbywamy się w ten sposób gazów powstałych podczas rośnięcia
drożdży)Ciasto dzielimy na 2 części,rozwałkowujemy,smarujemy sosem i dajemy ulubione dodatki.Ja rozwałkowałam ciasto większe,po brzegu ułożyłwm warstwę
sera mozzarella i zawinęłam boki.
PIECZENIE PIZZY:Ostatnio dużo czytałam o kamieniu do pieczenia pizzy ale jest to dość duży wydatek jak dla mnie a marzyłam o pizzy upieczonej jak w dobrej pizzeri i przepatrując internet spotkałam się z pewnym sposobem.Muszę przyznać że sprawdza się,nie trzeba
mieć kamienia do pizzy aby ją dobrze upiec!!A robi się tak :Pizzę pieczemy na samym dole piekarnika ( grzanie od dołu,ja piekłam z grzaniem góra dół)Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220-240°C (każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba go "wyczuć" ale minimalna temp.to 220°C)Pizzę pieczemy 10-15min.Smacznego :))A to pizza po upieczeniu :
sobota, 11 stycznia 2014, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..."
Ciasteczka ..."
Torty ""
Torty "" Kotlety ...Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter