ßßß Cookit - przepis na Szukałam,zmieniałam,ulepszałam i wreszcie mam !!!

Szukałam,zmieniałam,ulepszałam i wreszcie mam !!!

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Surówka z kalarepy ...
Mleczne bułeczki »
" Ciasto na pizzę II i słów kilka jak piec pizzę "
Jak dla nas najlepsze ciasto na pizzę jakie robiłam .
Mój mąż stwierdził że już nigdy nie zamawiamy,teraz tylko domowa pizza a więc chyba jest całkiem niezła :)
Niby czym może różnić się jedno ciasto od drugiego..... a jednak :)
Wpis dedykuję rodzinnym smakoszom pizzy jakimi są moi siostrzeńcy :)
Składniki ( na 2 pizze):
50 dkg mąki pszennej (typ 450)
250 ml wody letniej
10 gram suszonych drożdży lub 25 gram świeżych
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z częścią wody i 2 łyżkami mąki tak aby uzyskać płynną konsystencję.
Mąkę wsypujemy do błębokiej misy lub na stolnicę.
Robimy wgłębienie na środku mąki,wlewamy oliwę,rozczyn i dobrze wszystko mieszamy.
Następnie dodajemy sól i resztę wody ( soli nie sypiemy bezpośrednio na rozczyn z drożdży ponieważ zajdzie reakcja i drożdże stracą swoje właściwości)
Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (około 5-10 min)
Kulę gotowego siasta umieszczamy w misce,smarujemy lekko wodą ( żeby się nie zeschło i nie powstała skorupa) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz.
Po tym czasie udeżamy pięścią w ciasto 3-4 razy ( pozbywamy się w ten sposób gazów powstałych podczas rośnięcia drożdży)
Ciasto dzielimy na 2 części,rozwałkowujemy,smarujemy sosem i dajemy ulubione dodatki.
Ja rozwałkowałam ciasto większe,po brzegu ułożyłwm warstwę sera mozzarella i zawinęłam boki.
PIECZENIE PIZZY:
Ostatnio dużo czytałam o kamieniu do pieczenia pizzy ale jest to dość duży wydatek jak dla mnie a marzyłam o pizzy upieczonej jak w dobrej pizzeri i przepatrując internet spotkałam się z pewnym sposobem.Muszę przyznać że sprawdza się,nie trzeba mieć kamienia do pizzy aby ją dobrze upiec!!
A robi się tak :
Pizzę pieczemy na samym dole piekarnika ( grzanie od dołu,ja piekłam z grzaniem góra dół)
Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220-240°C (każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba go "wyczuć" ale minimalna temp.to 220°C)
Pizzę pieczemy 10-15min.
Smacznego :))
A to pizza po upieczeniu :
sobota, 11 stycznia 2014, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2014/01/Ciasto-na-pizze-II-i-slow-kilka-jak-piec-pizze.html