Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu« Ciasto zebra w ...Ziemniaczki podsmażane z ... »
Składniki:250 ml letniej
wody2 i 1/3 szkl
mąki pszennej2 łyżki
oliwy3/4 łyżeczki
soli1 łyżka
cukru2 dkg świeżych
drożdżyWykonanie:
Cukier,
drożdże i kilka łyżek
wody dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 min.
Mąkę przesiewamy a następnie dodajemy do niej pozostałą
wodę,
oliwę,
sól i rozrobione
drożdże.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i puszyste.Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia.Po tym czasie wyjmujemy ciasto na opruszoną
mąką stolnicę,dzielimy ciasto na 2 części,każdą formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na placek o grubości 1,5 - 2 cm.Każdy placek dzielimy na 6 trójkątów.Zwijamy formując
rogale ( zaczynamy od szerszego końca)Gotowe
rogale układamy na blaszce wyłożonej papirem do pieczenia,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 min do podrośnięcia.Wyrośnięte
rogale pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20-25 min.P.S.
Rogale przed pieczeniem możemy posmarować roztrzepanym
jajkiem a przed zwijaniem możemy nadziań je
marmoladą.czwartek, 03 kwietnia 2014, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..."
Ciasteczka ..."
Torty ""
Torty "" Kotlety ...Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter