Wykonanie
            Niemal każdy z nas zna tą popularną włoską przekąskę, plasterki 
pomidorów przełożone 
serem mozzarella z aromatyczna 
bazylią. Wykonanie takiej przekąski jest 
banalne, wystarczy ostry nóż, 
pomidory, 
ser i świeża 
bazylia, ewentualnie kilka kropli 
oliwy. Pyszne, niskokaloryczne i zdrowe. W karnawale jednak lubimy eksperymentować i zaskakiwać, dlatego chciałabym Wam przedstawić moja wariację na temat caprese. Wiem, wiem.. zaraz powiecie, że to niezdrowe, bo smażone i od tego się nie schudnie ;) Jednak każdy ma czasem ochotę na małe kulinarne szaleństwo.

Składniki na 4 porcje :2 opakowania małych kulek 
mozzarelli (po 125g)
jajko, 
mąka pełnoziarnista, 
bułka tarta do obtaczania2 duże 
malinowe pomidory2 łyżki 
oliwydoniczka świeżej 
bazyliisól, 
pieprz do smaku
olej do smażenia (może być frytkownica)
marchewkakilka liści 
sałaty
 Pomidory
Pomidory pokroić w plasterki, rozłożyć na dwóch talerzach. 
Bazylię oberwać, posiekać liście i przełożyć do miski blendera, dodać 
oliwę i 
przyprawy, zmiksować na gładką masę, alby rozrzedzić dolewając 
wodę. Skropić fantazyjnie 
pomidory.
Sałatę pokroić drobniutko w paseczki, ułożyć dekoracyjnie na talerzu. Podobnie 
marchewkę, można ją pokroić w cieniutkie paseczki czy zetrzeć na tarce. Kwestia gustu i upodobań.Przygotować 3 głębokie talerze, do jednego wybić i rozbełtać 
jajko, do drugiego wsypać 
mąkę, a do trzeciego 
bułkę tartą. Otworzyć i odcedzić 
mozzarellę. Kulki 
mozzarelli obtoczyć w 
mące dokładnie, następnie umoczyć w 
jajku, po czym obtoczyć w 
bułce tartej. Wrzucić na mocno rozgrzany, skwierczący 
olej rzepakowy (głęboki) i smażyć na złoty kolor (niezbyt długo, gdyż panierka może pęknąć, a 
ser się wylać).Wyciągać łyżką cedzakową, kłaść na 
pomidory i podawać.

1 porcja to ok. 340kcal, węglowodany: 13g, 
białko: 15g, tłuszcz: 25g

Można użyć też dużych kulek 
mozzarelli, mniej obtaczania i roboty, jednak więcej kalorii jeśli zjada się cała kulkę na raz. Małe kuleczki wyglądają bardzo apetycznie i smakują naprawdę wyśmienicie. Polecam wszystkim, którzy lubią zaskakiwać swoich gości.SMACZNEGO!