Wykonanie
Niemal każdy z nas zna tą popularną włoską przekąskę, plasterki
pomidorów przełożone
serem mozzarella z aromatyczna
bazylią. Wykonanie takiej przekąski jest
banalne, wystarczy ostry nóż,
pomidory,
ser i świeża
bazylia, ewentualnie kilka kropli
oliwy. Pyszne, niskokaloryczne i zdrowe. W karnawale jednak lubimy eksperymentować i zaskakiwać, dlatego chciałabym Wam przedstawić moja wariację na temat caprese. Wiem, wiem.. zaraz powiecie, że to niezdrowe, bo smażone i od tego się nie schudnie ;) Jednak każdy ma czasem ochotę na małe kulinarne szaleństwo.
Składniki na 4 porcje :2 opakowania małych kulek
mozzarelli (po 125g)
jajko,
mąka pełnoziarnista,
bułka tarta do obtaczania2 duże
malinowe pomidory2 łyżki
oliwydoniczka świeżej
bazyliisól,
pieprz do smaku
olej do smażenia (może być frytkownica)
marchewkakilka liści
sałatyPomidory pokroić w plasterki, rozłożyć na dwóch talerzach.
Bazylię oberwać, posiekać liście i przełożyć do miski blendera, dodać
oliwę i
przyprawy, zmiksować na gładką masę, alby rozrzedzić dolewając
wodę. Skropić fantazyjnie
pomidory.
Sałatę pokroić drobniutko w paseczki, ułożyć dekoracyjnie na talerzu. Podobnie
marchewkę, można ją pokroić w cieniutkie paseczki czy zetrzeć na tarce. Kwestia gustu i upodobań.Przygotować 3 głębokie talerze, do jednego wybić i rozbełtać
jajko, do drugiego wsypać
mąkę, a do trzeciego
bułkę tartą. Otworzyć i odcedzić
mozzarellę. Kulki
mozzarelli obtoczyć w
mące dokładnie, następnie umoczyć w
jajku, po czym obtoczyć w
bułce tartej. Wrzucić na mocno rozgrzany, skwierczący
olej rzepakowy (głęboki) i smażyć na złoty kolor (niezbyt długo, gdyż panierka może pęknąć, a
ser się wylać).Wyciągać łyżką cedzakową, kłaść na
pomidory i podawać.
1 porcja to ok. 340kcal, węglowodany: 13g,
białko: 15g, tłuszcz: 25g
Można użyć też dużych kulek
mozzarelli, mniej obtaczania i roboty, jednak więcej kalorii jeśli zjada się cała kulkę na raz. Małe kuleczki wyglądają bardzo apetycznie i smakują naprawdę wyśmienicie. Polecam wszystkim, którzy lubią zaskakiwać swoich gości.SMACZNEGO!