Vepřo knedlo zelo - czeskie danie narodowe

nazwa

Wykonanie

Ten rok znów zaczynamy od kuchni czeskiej. I od razu klasyka: vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, czyli pieczeń wieprzowa z knedlikami bułczanymi i zasmażaną kapustą) - jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni czeskiej, czasem uważane wręcz za danie narodowe. To idealne zimowe danie obiadowe, sycące i pyszne. Idealnie do niego pasuje oczywiście czeskie piwo.
Vepro (pieczeń wieprzowa)
1 kg schabu lub łopatki wieprzowej bez kości
4 łyżki suszonej włoszczyzny
ząbek czosnku
liść laurowy
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
łyżka oleju (opcjonalnie, jeśli mięso jest bardzo chude)
łyżka mąki pszennej
pół szklanki śmietany 30% (ale może też być 12%)
szklanka wody
Knelo - Houskový knedlík według tego przepisu
Zelo:
500 g kapusty kiszonej
250 g wędzonego boczku
mała cebula
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
łyżeczka mielonego kminku (może być też kminek w ziarenkach)
sól, pieprz do smaku
woda
zasmażka: łyżka masła + łyżka mąki pszennej
Umyte i oczyszczone mięso natrzeć papryką, sola i pieprzem, ułożyć w brytfannie (w razie potrzeby posmarować ją olejem), dodać włoszczyznę, czosnek, liście laurowe i wodę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 2 godziny, co jakiś czas podlewając sosem, w razie potrzeby uzupełniać wodę. Na ostatnie 20 minut pieczenia odkryć mięso żeby się lekko zrumieniło (należny usunąć wszystkie warzywa z wierzchu mięsa żeby się nie przypaliły i nie zostawiły brzydkich śladów na mięsie). Upieczone mięso wyjąc z brytfanny, sos przecedzić do rondelka (powinno go zostać ok. 2/3 szklanki), dodać mąkę i śmietana, podgrzewać aż lekko zgęstnieje, doprawić w razie potrzeby świeżo mielonym pieprzem. Mięso podawać pokrojone w plastry. Można też przygotować mięso dzień wcześniej, wtedy należy je pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, a następnego dnia przygotować sos jak powyżej (jeśli zrobiła się galaretka, należy najpierw lekko podgrzać brytfannę) i odgrzać mięso w sosie.
Podczas pieczenia mięsa przygotować kapustę zasmażaną. Boczek pokroić w średnią kostkę, włożyć do rondla o grubym dnie (na tyle dużego żeby zmieściła się również kapusta), usmażyć skwarki (w razie potrzeby można dodać niewielką ilość oleju żeby skwarki w początkowej fazie smażenia nie przywarły). Kapustę dobrze wypłukać, odcisnąć, przesiekać, dodać do boczku, zalać wodą tak żeby była przykryta. Następnie dodać przyprawy (ostrożnie z solą, potrawa odparuje, a zawsze można dosolić) i cebulę, dusić ok. godziny w razie konieczność podlewając wodą. Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę, wymieszać z gotową kapustą, ewentualnie dosolić.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2016/01/vepro-knedlo-zelo-czeskie-danie-narodowe.html