ßßß Cookit - przepis na ŁABĘDZI PUCH

ŁABĘDZI PUCH

nazwa

Wykonanie

Nietypowa nazwa jak dla ciasta ale rzeczywiście jest bardzo puszyste i bardzo smaczne. Dla tych co uwielbiają kokos i kremy kokosowe to ciasto jest idealne.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT :
6 jajek
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 łyżki oleju
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukry, ubijamy około 2-3 minut. Następnie dodajemy żółtka, wlewamy olej i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.Wylewamy ciasto na blaszkę (25/30) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 * C, przez około 30 - 40 minut. Ciasto studzimy i kroimy wzdłuż na dwie, równe połówki.
KREM :
2 duże,czerstwe bułki
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
10 dkg wiórków
1/2 kostki margaryny
2 kieliszki wódki
Bułki zalewamy 2 szklankami mleka.W garnku zagotowujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z cukrem do namoczonych bułek i wsypujemy kokos, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Margarynę ucieramy, dodając po łyżce, gęstej masy kokosowej.Wykładamy ją na połówkę biszkoptu i przykrywamy drugą częścią ciasta.
MASA NA WIERZCH :
1/4 kostki margaryny
2 łyżki mleka
10 dkg wiórków kokosowych
1/4 szklanki cukru
Margarynę zagotowujemy z mlekiem i cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kokos i mieszamy. Ostygniętą masą smarujemy wierzch ciasta, dodatkowo można je polac ozdobnie polewą czekoladową.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/09/abedzi-puch.html