Wykonanie
Nietypowa nazwa jak dla ciasta ale rzeczywiście jest bardzo puszyste i bardzo smaczne. Dla tych co uwielbiają
kokos i kremy
kokosowe to ciasto jest idealne.
SKŁADNIKI NA
BISZKOPT :6
jajek1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy3 łyżki
olejuBiałka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając dodajemy
cukry, ubijamy około 2-3 minut. Następnie dodajemy
żółtka, wlewamy
olej i na końcu wymieszane
mąki z
proszkiem do pieczenia.Wylewamy ciasto na blaszkę (25/30) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 * C, przez około 30 - 40 minut. Ciasto studzimy i kroimy wzdłuż na dwie, równe połówki.KREM :2 duże,czerstwe
bułki3 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru1
cukier waniliowy10 dkg wiórków1/2 kostki
margaryny2 kieliszki
wódkiBułki zalewamy 2 szklankami
mleka.W garnku zagotowujemy szklankę
mleka z
cukrem i
cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, wlewamy
mleko z
cukrem do namoczonych
bułek i wsypujemy
kokos, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Margarynę ucieramy, dodając po łyżce, gęstej masy kokosowej.Wykładamy ją na połówkę
biszkoptu i przykrywamy drugą częścią ciasta.MASA NA WIERZCH :1/4 kostki
margaryny2 łyżki
mleka10 dkg
wiórków kokosowych1/4 szklanki
cukruMargarynę zagotowujemy z
mlekiem i
cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
kokos i mieszamy. Ostygniętą masą smarujemy wierzch ciasta, dodatkowo można je polac ozdobnie
polewą czekoladową.