Wykonanie
Witam Was pierwszym wpisem w nowym roku :) Oby był on jeszcze lepszy dla nas wszystkich. Poprzedni minął mi bardzo szybko, ale dużo się też wydarzyło, więc to z pewnością przez to. Okres świąt już za nami, więc czas zabrać się do nauki i wrócić do studenckiego życia. Książki i notatki same nie wejdą do mojej głowy, muszę im troszkę pomóc. Styczeń będzie pracowitym miesiącem, ale mam nadzieję, że to zaowocuje w niedługim czasie :)
Póki co przerwa na
kawę i troszkę
słodyczy. Takimi
ciasteczkami obdarowałam większość
bliskich- zabawa przy lukrowaniu była udana i pracochłonna, ale raz na jakiś czas można sobie na to pozwolić. Do dzieła!Składniki:
ciasteczka:100g
masła roślinnego80g
cukru2
jajka3 łyżki
miodu lipowego250g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy do
ciastek korzennych
lukier:2
białka150g
cukru pudruodrobina
cytryny (zazwyczaj jednak pomijam)Przygotowanie:
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy
miód oraz roztrzepane
jajka. Powoli przesiewamy suche składniki i szybko mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na grubość 0,3-05 milimetra- zależy od naszych preferencji. Wycinamy ulubione kształty i przekładamy
ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika i trzymamy je w 180 stopniach przez 10-15 minut, aż się zarumienią. Gotowe przekładamy do wystudzenia i dopiero zabieramy się za ich dekorowanie.
Lukier to nic trudnego- wystarczy ubić
białka na sztywną pianę i powoli dosypywać
cukier puder, aż uzyskamy pożądaną przez nas konsystencję.MIŁEJ ZABAWY!