ßßß Cookit - przepis na Pierniczki dla diabetyków czyli zdrowe święta dla wszystkich

Pierniczki dla diabetyków czyli zdrowe święta dla wszystkich

nazwa

Wykonanie

PIERNICZKI
DLA DIABETYKÓW
Pierniczki te robiłam w zeszłym roku na Wigilię. Specjalnie dla mojego Tatusia, by i On mógł popróbować słodkości w Święta. Nie udało mi się dodać tego przepisu wtedy, więc dzielę się z Wami nim teraz. Przepis pochodzi z książki Wypieki dla Diabetyków Britty Macho i Tiny Schlag. Przyznaję, że się troszeczkę natrudziłam, by mi wyszły ;) Zamiast płynnego miodu dodałam taki stały i wyrabiałam ciasto, o ile dobrze pamiętam, z godzinę ;) Więc przestrzegam od razu we wstępie - trzeba mieć dobry PŁYNNY miód ! :) Podobno pierniczki są najlepsze zaraz po upieczeniu, ale ja zajadałam się nimi jeszcze dwa tygodnie po Świętach do porannej kawy i smakowały mi ogromnie :) Poniżej przepisu podaję tradycyjnie już wartości glikemiczne, za autorkami książki - bez lukru, który dodałam od siebie. Jednak, aby Was nie zostawiać na pastwę pisaków lukrowanych, podaję poniżej przepis na Lukier dla Diabetyków, za autorkami :)
Składniki na ok. 90 sztuk dla foremek o średnicy ok. 5 cm:
380 g mąki pełnoziarnistej
100 g cukru
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżka miodu (ok.20 g) - PŁYNNEGO
4 jaja
1 jajko do posmarowania ciasteczek
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 2 mm. Foremką wycinać drobne ciastka.
Ciasteczka posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 15-20 minut w NIENAGRZANYM wcześniej piekarniku w temperaturze 200'c. Przed pieczeniem można obłożyć je połówkami migdałów. Takie pierniczki najlepiej smakują bezpośrednio po przyrządzeniu. Smaczności !
Wartości odżywcze w 100g w sztuce (9g)
wartość kaloryczna 1091 kJ/261 kcal 98 kJ/ 23 kcal
białko 9,1 g 0,8 g
węglowodany 44 , 5 g 4 , 0 g
tłuszcze 4 , 8 g 0 , 4 g
wymienniki węglowodanowe 4 , 5 WW 0 , 4 WW
cholesterol 174 , 4 mg 13 , 3 mg
Gotowe ciasteczka można polukrować.
LUKIER :
1 białko
120 g cukru pudru
kilkanaście kropel cytryny
Całość mieszamy ze sobą. Trzy łyżki takiej polewy przekładamy do szprycki i ozdabiamy. Czekamy, aż lukier wyschnie.
Jeśli lukrujemy pierniczki, do wartości odżywczej każdego ciastka trzeba doliczyć jeszcze 2 kcal i 0,06 WW.
Smaczności :)
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/12/pierniczki-dla-diabetykow-czyli-zdrowe.html