ßßß Cookit - przepis na KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I JABŁKAMI

KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I JABŁKAMI

nazwa

Wykonanie

Ciasta z owocami na półkruchym spodzie to jedno z ciast które znika migiem w moim domu. Owoce dodajemy jakie mamy, u mnie domowe brzoskwinie ze słoika i jabłka. Placek polałam budyniową pianką i posypałam tartym ciastem. Idealne do niedzielnej kawki.
SKŁADNIKI na ciasto :
250 g masła / margaryny
1 szklanka cukru pudru
4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1 łyżka śmietany ( gdyby ciasto nie chciało się zagnieść )
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami ( ja ucierałam mikserem ) dodajemy mąkę z proszkiem i ewentualnie śmietanę. Zagniatamy półkruche ciasto. Przekładamy do woreczka i chłodzimy w lodówce.
DODATKOWO :
1 puszka brzoskwiń, odcedzonych
2 jabłka, obrane i pokrojone w kawałki
3 białka
1 budyń waniliowy z cukrem
2 łyżki cukru
Białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając wsypujemy cukier a po chwili budyń. Delikatnie mieszamy pianę.
PRZYGOTOWANIE :
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy. Na ciasto rozkładamy brzoskwinie i kawałki jabłek. Wylewamy pianę i posypujemy wierzch resztą, tartego ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez około 45 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni.
Po całkowitym ostygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce.
Uwagi; Ciasto idealnie się kroi na drugi dzień ponieważ wtedy już się nie kruszy.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/01/kruche-ciasto-z-brzoskwiniami-i-jabkami.html