ßßß Cookit - przepis na Kasza bulgur - na słodko! karmel i wanilia.

Kasza bulgur - na słodko! karmel i wanilia.

nazwa

Wykonanie

bulgur with milk, pineapple-rum confiture, dried apricote, cadied mango and muesli
Bulgur powraca po naprawdę długiej przerwie. Nie jestem pewna, czy ostatnim razem nie jadłam go gdzieś właśnie w okresie zimowym - rok, może nawet dwa lata temu? Zupełnie zapomniałam o tej kaszy, a w oko wpadła mi dopiero podczas dokonywania wyboru w sklepie Skworcu .
A co to w ogóle jest? To lekkostrawna turecka kasza o całkiem oryginalnym smaku. Jeżeli ktoś lubi kasze, ta z pewnością mu zasmakuje. Osobiście najbardziej lubię jeść ją na słodko, ale dobrze komponuje się także z mięsem lub warzywami. W dzisiejszej wersji sprawdziła się bardzo dobrze, wzbogacona karmelowo-waniliową nutą, która od pewnego czasu jest pożądana w mojej kuchni bardziej niż jakakolwiek inna. Suszone mango przypomina mi zaś bardzo kandyzowaną papaję. Po lekkim namoczeniu w mleku smakowało mi najbardziej. W kompozycji królował jednak dżem - ananas i rum to niezwykle zgrana para. Oby tylko któreś z tych przetworów dotrwały w mojej kuchni chociaż do początku zimy.
Zastanawiam się, czy to jakaś celowa akcja serwisu blogspot - mam tu na myśli jeszcze gorszą niż zwykle jakość zdjęć po załadowaniu ich na bloga. Nie powiem, trochę to irytujące: ciekawe, co dalej. ;) Przynajmniej smaku dań nic nie popsuje.
/1 porcja/
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka przyprawy karmel-wanilia*
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
W małym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej kaszę. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut, a następnie dolewamy mleko i miód, mieszamy i gotujemy kaszę jeszcze około 5 minut, do częściowego wchłonięcia mleka - wedle preferencji.
*korzystałam konkretnie z tego produktu, można zastąpić miodem
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/10/446-thursday-bulgur-na-sodko-karmel-i.html