ßßß Cookit - przepis na Nieszablonowe pieczone tiramisu. Bez glutenu!

Nieszablonowe pieczone tiramisu. Bez glutenu!

nazwa

Wykonanie

Dziś prezentuję przepis na wypiek, który niewątpliwie zapisze się na stałe w mojej pamięci. Powstał, kiedy to wymyślałam śniadanie dla siebie i Angeliki, którą w tym czasie gościłam. To musiało być coś nieszablonowego . Pytanie - jak tiramisu może być oryginalne? Okazuje się, że może. Inspirując się zarówno klasycznymi wersjami tego deseru, jak i bezglutenowym wypiekiem ujrzanym kiedyś na blogu Ashtray, znalazłam recepturę idealną. Po upieczeniu stwierdziłam, że przepis zdecydowanie zdał egzamin. Tiramisu w tej pieczonej wersji, przypadło do gustu zarówno mi, jak i Angie.
Mąka kokosowa idealnie zgrała się z aromatem mocnej kawy, wanilią, a także serkiem ricotta, który łagodził smak całego wypieku. Wypieku słodkiego, zdrowego, a także bardzo sycącego . Trudno się dziwić - mąka kokosowa jest bogata w białko i błonnik : ma ich 10 razy więcej niż mąka pszenna ! Idealnie pasuje do diet niskowęglowodanowych . Ponadto reguluje poziom cukru we krwi, a tłuszcze, które zawiera, mają działanie ochronne . Ja do swojego wypieku użyłam mąki kokosowej firmy Tropicai, którą bardzo sobie chwalę . Z czystym sumieniem mogę ją polecić do codziennego stosowania - a przynajmniej tego typu deserów. Dodam, iż choć mąka kokosowa jest stosunkowo droższa od zwykłych mąk, z powodzeniem wystarczy nawet na kilka miesięcy użytkowania dzięki swoim specyficznym właściwościom - między innymi dużej chłonności. Poza tym, zdrowie jest najważniejsze, a jest to niezwykle przydatny, odżywczy produkt.
Cóż mogę powiedzieć? Jeżeli planujecie swoje pierwsze kuchenne wariacje z mąką kokosową, z powodzeniem można zacząć właśnie od tego ciasta. Wierzę, że zasmakuje Wam tak, jak mi.
/1 porcja - 1 kokilka/
- 35g mąki kokosowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ostudzonej, zaparzonej kawy
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1/3 laski wanilii*
- 50g serka ricotta
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko, jajko, kawę i syrop z agawy, a następnie miksujemy na gładką masę. Przelewamy ciasto warstwami do lekko natłuszczonej kokilki, co jakiś czas dodając łyżeczką ricottę tak, aby powstał przekładaniec. Ukończone ciastko pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30-35 minut. Studzimy wedle uznania - na ciepło lub zimno, opcjonalnie dekorując. Na zdjęciu: serek ricotta i mrożone jeżyny.
*jeżeli używamy jogurtu, powinien być bardziej płynny - używając go, uzyskujemy delikatniejszy smak
**można zastąpić olejkiem wanilinowym lub cukrem wanilinowym - w przypadku cukru, jednocześnie odrobinę redukujemy ilość syropu z agawy
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/02/nieszablonowe-pieczone-tiramisu-bez.html