Wykonanie
Dziś prezentuję przepis na wypiek, który niewątpliwie zapisze się na stałe w mojej pamięci. Powstał, kiedy to wymyślałam śniadanie dla siebie i Angeliki, którą w tym czasie gościłam. To musiało być coś nieszablonowego . Pytanie - jak tiramisu może być oryginalne? Okazuje się, że może. Inspirując się zarówno klasycznymi wersjami tego deseru, jak i bezglutenowym wypiekiem ujrzanym kiedyś na blogu Ashtray, znalazłam recepturę idealną. Po upieczeniu stwierdziłam, że przepis zdecydowanie zdał egzamin. Tiramisu w tej pieczonej wersji, przypadło do gustu zarówno mi, jak i Angie.
Mąka kokosowa idealnie zgrała się z aromatem mocnej
kawy,
wanilią, a także
serkiem ricotta, który łagodził smak całego wypieku. Wypieku słodkiego, zdrowego, a także bardzo sycącego . Trudno się dziwić -
mąka kokosowa jest bogata w
białko i błonnik : ma ich 10
razy więcej niż
mąka pszenna ! Idealnie pasuje do diet niskowęglowodanowych . Ponadto reguluje poziom
cukru we
krwi, a tłuszcze, które zawiera, mają działanie ochronne . Ja do swojego wypieku użyłam
mąki kokosowej firmy Tropicai, którą bardzo sobie chwalę . Z czystym sumieniem
mogę ją polecić do codziennego stosowania - a przynajmniej tego typu deserów. Dodam, iż choć
mąka kokosowa jest stosunkowo droższa od zwykłych mąk, z powodzeniem wystarczy nawet na kilka miesięcy użytkowania dzięki swoim specyficznym właściwościom -
między innymi dużej chłonności. Poza tym, zdrowie jest najważniejsze, a jest to niezwykle przydatny, odżywczy produkt.Cóż
mogę powiedzieć? Jeżeli planujecie swoje pierwsze kuchenne wariacje z
mąką kokosową, z powodzeniem można zacząć właśnie od tego ciasta. Wierzę, że zasmakuje Wam tak, jak mi.
/1 porcja - 1 kokilka/- 35g
mąki kokosowej- 1
jajko- 1/2 szklanki
mleka lub
jogurtu naturalnego- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki ostudzonej, zaparzonej
kawy- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1/3
laski wanilii*- 50g
serka ricottaMąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy
mleko,
jajko,
kawę i
syrop z agawy, a następnie miksujemy na gładką masę. Przelewamy ciasto warstwami do lekko natłuszczonej kokilki, co jakiś czas dodając łyżeczką
ricottę tak, aby powstał przekładaniec. Ukończone
ciastko pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30-35 minut. Studzimy wedle uznania - na ciepło lub zimno, opcjonalnie dekorując. Na zdjęciu:
serek ricotta i mrożone
jeżyny.*jeżeli używamy
jogurtu, powinien być bardziej płynny - używając go, uzyskujemy delikatniejszy smak**można zastąpić
olejkiem wanilinowym lub
cukrem wanilinowym - w przypadku
cukru, jednocześnie odrobinę redukujemy ilość
syropu z agawy