ßßß Cookit - przepis na Racuszki żytnio-kukurydziane

Racuszki żytnio-kukurydziane

nazwa

Wykonanie

Sobota? Śniadanie? Placuszki! Naprawdę, to silniejsze od nas :) Ale ja naprawdę TO uwielbiam :) Dziś "poszalałam" i wymieszałam dwa, na pierwszy rzut oka do siebie nie pasujące, rodzaje mąki. Efekt? Interesujący. Wyważony smak, odpowiednia puszystość... Przekonajcie się sami :)
Składniki:
1/2 szkl. mąki kukurydzianej
1/2 szkl. mąki żytniej
2 jajka
2/3 szkl. jogurtu naturalnego
1/3 szkl. mleka
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mąki wymieszaj z proszkiem i sodą, dodaj cukier, jajka, jogurt i mleko. Wymieszaj na gładką masę - możesz mikserem. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładaj łyżką racuszki i smaż na złoty kolor.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/11/racuszki-zytnio-kukurydziane.html