Wykonanie
Sobota? Śniadanie? Placuszki! Naprawdę, to silniejsze od nas :) Ale ja naprawdę TO uwielbiam :) Dziś "poszalałam" i wymieszałam dwa, na pierwszy rzut oka do siebie nie pasujące, rodzaje
mąki. Efekt? Interesujący. Wyważony smak, odpowiednia puszystość... Przekonajcie się sami :)
Składniki:1/2 szkl.
mąki kukurydzianej1/2 szkl.
mąki żytniej2
jajka2/3 szkl.
jogurtu naturalnego1/3 szkl.
mleka2 łyżki
cukru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejolej do smażeniaSposób przygotowania:
Mąki wymieszaj z proszkiem i
sodą, dodaj
cukier,
jajka,
jogurt i
mleko. Wymieszaj na gładką masę - możesz mikserem. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładaj łyżką racuszki i smaż na złoty kolor.