ßßß Cookit - przepis na francuski pasztet parfait z wątróbek, na Sylwestra

francuski pasztet parfait z wątróbek, na Sylwestra

nazwa

Wykonanie

To chyba najlepszy pasztet jaki jadłam, wyrazisty ale jednocześnie delikatny, do tego łatwy i bardzo szybki, bez pieczenia, spokojnie zdążycie zrobić go na jutrzejszy wieczór sylwestrowy.
Nazywam go roboczo 'pasztet Beaty', ponieważ przepis to jeden z jej przepisów, chociaż na moim blogu bardzo podobny pojawił się już bardzo dawno; smażone wątróbki, cebulka, brandy, masło i to tyle, pasztet gotowy.
Pasztet można zrobić z wątróbek gęsich albo drobiowych, można też je pomieszać w dowolnych proporcjach.
Składniki:
200 g miękkiego masła i 100 g do polania
4 posiekane szalotki
3 ząbki czosnku posiekane
500 g wątróbek ( gęsich lub drobiowych )oczyszczonych z błon
Świeża szałwia
Ok. 50 ml brandy ( koniak, whisky)
Sól,pieprz
Gałka muszkatołowa, imbir
Gałązki rozmarynu lub szałwii do dekoracji
Jak zrobiłam:
Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam szalotki i posiekany czosnek, smażyłam przez 10 minut. Przełożyłam do miseczki.
Na tej samej patelni bardzo szybko, na silnym ogniu usmażyłam wątróbki z szałwią, przez około 3 minuty, powinny być jeszcze lekko różowe. Wlałam brandy, zapaliłam i smażyłam jeszcze przez 1 minutę, przewracając. Zblendowałam razem z usmażoną cebulką i czosnkiem. Dodałam sól, pieprz, gałkę i imbir, potem bardzo miękkie masło ( zostawiłam masło do polania, które podgrzałam i sklarowałam ), zmiksowałam całość.
Masę pasztetową przełożyłam do miski, polałam roztopionym masłem, położyłam na wierzchu gałązki szałwii. Wstawiłam do lodówki. Podawałam ze świeżą bagietką.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2015/12/francuski-pasztet-parfait-z-watrobek-na.html