Wykonanie
Lokma, czyli tureckie małe pączki - przysmak, który był znany już za czasów Imperium Osmańskiego. Lokmę rozdawano ludowi przy okazji ważnych wydarzeń - np. narodzin potomka sułtana. Dzisiaj, ze względu na powszechną dostępność wszystkich składników, lokma należy do bardzo popularnych słodkości w Turcji.Jeśli oglądacie "Wspaniałe Stulecie" i zastanawialiście się, czym jest lokma - zagadka została właśnie rozwiązana :)
SKŁADNIKI3 szklanki
pszennej mąki1 łyżeczka
drożdży2 łyżki stopionego
masłaszczypta
soli3 szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny2 szklanki
olejuciepła
woda przegotowana
cynamonPRZYGOTOWANIE
W misce rozpuszczamy
drożdże z łyżeczką
cukru i łyżką ciepłej
wody. Dodajemy
mąkę,
sól i roztopione
masło. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto dodając po łyżce ciepłej
wody (ilość według potrzeby). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.W rondlu rozpuszczamy resztę
cukru w 3 szklankach
wody i gotujemy przez około 15-20 minut, aż powstanie gęsty
syrop. Odstawiamy do ostudzenia.Z ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na rozgrzany
olej do zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym i wrzucamy do słodkiego
syropu. Parę
razy mieszamy, by pączki nasączyły się
syropem. Gotowe oprószamy
cynamonem i od razu podajemy, gdyż najlepsza jest jeszcze ciepła lokma. Smacznego :)P olecam też inne przepisy na Tłusty Czwartek (klik, klik)