Wykonanie
Moja ukochana zupa latem, szczególnie w upały. Przepis mojego autorstwa.

Składniki: na 3- 4 osoby1 duży pęczek botwiny wraz z młodymi
buraczkami2 kostki
bulionowe warzywne1 szklanka
wodysok z ½
cytryny2 szklanki
jogurtu naturalnego3 łyżki
śmietanyduża garść posiekanego
koperku2 ząbki
czosnku1 mały
ogórek lub pół dużego+ 2
jajka ugotowane na twardoSposób przygotowania:Botwinę i
buraczki opłucz.
Buraczki obierz cienko i pokrój w kostkę. Botwinę posiekaj i wrzuć do garnka, dorzuć
buraczki, całość zalej szklanką
wody, dodaj kostki warzywne i duś około 15 minut, pod przykryciem. Pod koniec gotowania wlej
sok z cytryny, wtedy zupa nie straci koloru. Odstaw do ostygnięcia. Wlej
jogurt oraz
śmietanę, wymieszaj. Dorzuć wyciśnięty przez praskę
czosnek, posiekany
koperek oraz
ogórek pokrojony w kostkę, całość wymieszaj. Dodaj
sól do smaku. Chłodnik odstaw do lodówki na kilka godzin. Zupę podawaj z ćwiartkami
jajka ugotowanego. Smacznego!