ßßß Cookit - przepis na Hummus czyli pasta z ciecierzycy || basic hummus recipe

Hummus czyli pasta z ciecierzycy || basic hummus recipe

nazwa

Wykonanie

Przeczytałam kiedyś na jednym z blogów, że blog kulinarny bez przepisu na hummus to żaden blog. Tak więc czynię honory, by po bardzo długiej nieobecności tu, mój blog stał się pełnoprawnym blogiem kulinarnym. To oczywiście wszystko żarty - natomiast przepis na hummus jest pyszny, choć bardzo podstawowy. Na pewno poeksperymentuję jeszcze z hummusowymi wariacjami, a na razie możecie się cieszyć smakiem tego.
Większość z was pewnie wie, ale zapewne nie każdy, o czym właściwie jest mowa. A mowa jest o paście z ciecierzycy. Jest to arabskie danie, a w zasadzie zimna przekąska, podawana najczęściej z chlebem pita. Ja jadam najczęściej na drugie śniadanie ze świeżym pieczywem. Pychota - spróbujcie sami :)
I read once on some blog, that cooking blog without the hummus recipe is not a culinary blog at all. So let me introduce to you my simple, but delicious recipe for hummus and may my blog become a truly blog of cooking. I'm joking of course, but the hummus is really delicious. In the nearest future I'm gonna try some more fancy hummus recipes, and let's see where it goes. For now - please enjoy the basic hummus with a pita bread or freshly baked bread.
Hummus czyli pasta z ciecierzycy
For english scroll down.
Z przepisu Leyli Kazim
400 g ciecierzycy w puszce
5 łyżek Tahini
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
6 łyżek oliwy z oliwek extra virgine
4 łyżki soku z cytryny
7-8 łyżek lodowatej wody
opcjonalnie: ostra/słodka papryka w proszku + natka z pietruszki do dekoracji
Ciecierzycę odcedź z zalewy i przemyj pod bieżącą wodą. Do malaksera (miksować też można w misce ręcznym blenderem) wrzuć ciecierzycę, dodaj tahini, czosek, sól, sok z cytryny i zimną wodę. Zmiksuj na gładką masę w trakcie dodając powoli oliwę. Przełóż do miseczki, polej wierzch odrobiną oliwy z oliwek, posyp papryką w proszku. Możesz także dodać natkę pietruszki.
Smacznego :)
From Leyla Kazim recipe
400 g of canned chickpeas
5 tbs tahini
2 garlic cloves
1 tsp salt
6 tbs extra virgine olive oil
4 tbs lemon juice
7-8 tbs cold water
additionally: sweet/hot paprika + chopped parsley
Drain the chickpeas and wash them under the water. To the food processor add chickpeas, tahini, garlic, salt, lemon juice, cold water. Turn on the food processor and slowly pour in the olive oil while it runs. When the mixture is smooth and fully mixed tip it into the serving dish. Drizzle with some extra olive oil, sweet/hot paprika and if you like - chopped parsley.
Bon Appetit :)
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2016/01/hummus-czyli-pasta-z-ciecierzycy-basic.html