ßßß Cookit - przepis na Flaczki wołowe z grzybami

Flaczki wołowe z grzybami

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
1 kg flaczków wołowych (ja kupiłam już gotowane i myte, aczkolwiek raz jeszcze je w domu obgotowałam)
80 g suszonych grzybów
3-4 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
2 cebule (czosnkowe)
1/4 selera
4 łyżki oleju rzepakowego
6 szklanek bulionu (rosół wołowy z borowikami --> tutaj znajdziesz przepis KLIK)
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna owców jałowca
10 ziaren pieprzu kolorowego lub czerwonego
dwie łyżki suszonego majeranku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka ostrej wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Jeśli używasz flaczków gotowych (już pokrojonych, oczyszczonych):
Flaczki i grzyby (wcześniej namoczone i odsączone) wrzucam do wrzącego bulionu wołowego z grzybami, i dalej gotuję przez 10 minut, aż staną się bardziej miękkie (w multicookerze program SOUP i czas 10 minut). Po tym czasie włączam przycisk KEEP WARM. Marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera obieram, myję i kroję w kostkę. Olej rzepakowy rozgrzewam na patelni, kiedy stanie się odpowiednio gorący, to wrzucam warzywa i je smażę, często mieszając przez 2-3 minuty. Kolejno patelnię zdejmuję z ognia, dodaję trzy rodzaje papryki w proszku i mieszam bardzo, ale to bardzo dokładnie. Patelnię stawiam jeszcze na pół minuty na ogniu, tak by z papryki wydobył się cały aromat. Odpowiednio podsmażone warzywa przekładam już do miękkich flaków i doprowadzam do wrzenia (program SOUP i czas 30 minut). Doprawiam wedle uznania solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuję do miękkości warzyw jeszcze przez 10 minut.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/10/flaczki-woowe-z-grzybami.html