Wykonanie
Wczorajszy obiad u mnie w domu wyglądał właśnie tak. Było przepysznie i do syta. Wszyscy mięsożercy oczywiście zadowoleni :) Szukając jakiś czas temu inspiracji do zrobienia hamburgerów, prawie od razu trafiłam na kotlet.tv i postanowiłam zrobić moje własne w podobnym stylu.
SKŁADNIKI (na 6-7 dużych hamburgerów):- 500 g
mielonego mięsa wołowego- 3 większe
ogórki konserwowe- 3 średnie
pomidory- 2 średnie
cebule- 6-7
bułek do hamburgerów- 6-7 plasterków
sera- mały słoiczek
majonezu- 1
jajko- 2 łyżki
mąki-
sól,
pieprzPRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone doprawiamy dwoma łyżkami
soli i
pieprzu. Następnie dodajemy
jajko, dwie łyżki
mąki. Całość zarabiamy i formujemy płaskie kotleciki o takiej samej średnicy, jaką mają bułeczki.
Cebulę kroimy tak, jak na obrazku powyżej i podsmażamy na patelni.
Ogórki i
pomidory kroimy w niezbyt grube plasterki. Wszystkie składniki przekładamy do osobnych miseczek. Kotlety smażymy do czasu, aż z obydwu stron pojawi się na szarym lekki brązowy kolor. Mi zajęło to ok. 5 minut. Pierwszego kotlecika warto sprawdzić od środka i z następnymi już nie będzie wątpliwości co do właściwego czasu. Po usmażeniu warto odsączyć nadmiar tłuszczu układając na chwilę kotleciki na ręczniku papierowym. Jednak nie oszukujmy się hamburgery te nijak nie mogą być zaliczone do dań dietetycznych :) W międzyczasie w piekarniku podgrzewamy przekrojone na pół bułeczki (u mnie: 2-3 minuty i 170 stopni C).Sposób układania składników jest oczywiście dowolny :) Ja lekko posmarowałam bułeczki
masłem. Na sam dół hamburgera dałam plasterek
sera z odrobiną
majonezu na wierzchu. Następnie
cebulę, kotleta i grubszą warstwę
majonezu. Na koniec
pomidory,
ogórki i górną warstwę
bułki. I smakujemy!