Wykonanie
Wbrew pozorom nie jest bardzo słodka cudowne połączenie kajmaku z
gorzka czekoladą .Całość jest delikatna i wprost rozpływa się w ustach , pyszny dodatek do po południowej
kawy. Nie obawiajcie się ilości
chili dodanej do
czekolady , gdyż w ogólnym połączeniu smaków nie jest odczuwalna wręcz przeciwnie , dodaje nutkę mrowienia w ustach i rozchodzącego się ciepła .Można to porównać do jedzenia
lodów z gorącą
polewą czekoladową mm... .Przepis wart polecenia i wypróbowania :)
Składniki :1 i 1/2 szklanki
mąki3 łyżki
cukru pudru1
jajko2 kostki
masła2 i 1/2 szklanki
śmietany 30%6 łyżek
cukru kryształu20 dag
gorzkiej czekolady 70 %2 spore szczypty mielonego
chilipłatki migdałoweOpis wykonania :1.
Mąkę przesiewamy na stolnicę , dodajemy
cukier puder,
jajko , 2 łyżki zimnej
wody oraz 1/2 kostki zimnego drobno pokrojonego
masła.Wszystko szybko i dokładnie wyrabiamy, następnie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę na tarte nie musimy smarować formy , w cieście jest wystarczająca ilość tłuszczu.Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Po tym czasie na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy ciasto
fasolką lub
grochem . Pieczemy w 200 C przez 30 minut.Studzimy.2. Pozostałe
masło topimy, dodajemy
cukier oraz 1 i 3/4 szklanki
śmietanki,całość doprowadzamy do zagotowania , następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 1 godziny ,co jakiś czas mieszając , aż masa będzie gęsta.3. Masę kajmakową rozsmarowujemy na wystudzonym cieście , chłodzimy.4. Resztę
śmietanki doprowadzamy do wrzenia , odstawiamy z gazu i dodajemy połamaną
czekoladę , mieszamy aż
czekolada się rozpuści i połączy ze
śmietanką .Dodajemy
chili , wylewamy na kajmak .
Czekoladę posypujemy uprażonymi na patelni
płatkami migdałowymi. Całość chłodzimy przez 2 - 3 godziny.