ßßß Cookit - przepis na Tarta kajmakowa z chili

Tarta kajmakowa z chili

nazwa

Wykonanie

Wbrew pozorom nie jest bardzo słodka cudowne połączenie kajmaku z gorzka czekoladą .Całość jest delikatna i wprost rozpływa się w ustach , pyszny dodatek do po południowej kawy. Nie obawiajcie się ilości chili dodanej do czekolady , gdyż w ogólnym połączeniu smaków nie jest odczuwalna wręcz przeciwnie , dodaje nutkę mrowienia w ustach i rozchodzącego się ciepła .Można to porównać do jedzenia lodów z gorącą polewą czekoladową mm... .Przepis wart polecenia i wypróbowania :)
Składniki :
1 i 1/2 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
2 kostki masła
2 i 1/2 szklanki śmietany 30%
6 łyżek cukru kryształu
20 dag gorzkiej czekolady 70 %
2 spore szczypty mielonego chili
płatki migdałowe
Opis wykonania :
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę , dodajemy cukier puder, jajko , 2 łyżki zimnej wody oraz 1/2 kostki zimnego drobno pokrojonego masła.Wszystko szybko i dokładnie wyrabiamy, następnie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę na tarte nie musimy smarować formy , w cieście jest wystarczająca ilość tłuszczu.Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Po tym czasie na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy ciasto fasolką lub grochem . Pieczemy w 200 C przez 30 minut.Studzimy.
2. Pozostałe masło topimy, dodajemy cukier oraz 1 i 3/4 szklanki śmietanki,całość doprowadzamy do zagotowania , następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 1 godziny ,co jakiś czas mieszając , aż masa będzie gęsta.
3. Masę kajmakową rozsmarowujemy na wystudzonym cieście , chłodzimy.
4. Resztę śmietanki doprowadzamy do wrzenia , odstawiamy z gazu i dodajemy połamaną czekoladę , mieszamy aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką .Dodajemy chili , wylewamy na kajmak . Czekoladę posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Całość chłodzimy przez 2 - 3 godziny.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/06/tarta-kajmakowa-z-chili.html