ßßß Cookit - przepis na ciasto z masą karmelową z solonymi orzechami

ciasto z masą karmelową z solonymi orzechami

nazwa

Wykonanie

Wymyśliłam sobie, że na święta zrobię ciasto karmelowe ze słonymi orzechami na czekoladowym spodzie. Nigdy takiego nie robiłam, ale też nigdy takiego nie jadłam. Ot, taki mój wymysł.
Pogrzebałam w necie i z kwestii smaku wzięłam przepis na brownie czekoladowe, a od Madame Edith pomysł na masę karmelową, choć u niej to były trufle karmelowe.
Na potrzeby świąt nazwałam to ciasto mazurkiem:)
Spód brownie:
100 g gorzkiej czekolady 70%
100 g masła
2 małe jajka
100 g drobnego cukru lub cukru pudru
60 g mąki
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, uważając aby nie podgrzać za bardzo masy, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut.
Masa karmelowa:
180 g czekolady karmelowej
60-70 g śmietany kremówki 30%
20 g miękkiego masła
Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do miski wraz z masłem w temperaturze pokojowej.
Śmietanę doprowadzamy do wrzenia w małym rondelku. Zalewamy nią czekoladę i masło. Zostawiamy na 5 minut, by czekolada się rozpuściła, po czym mieszamy zawartość miski.Jeśli w masie pozostaną grudki czekolady, miskę umieszczamy na garnku z niewielką ilością gotującej się wody (tzw. kąpiel wodna). Mieszamy aż masa będzie gładka, a resztki czekolady się rozpuszczą.
Gotową masę wylewamy na spód czekoladowy.
Na masę karmelową wysypujemy ok 100 g orzeszków ziemnych solonych.
smacznego!
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/desery-i-wypieki/mazurek-z-masa-karmelowa-z-solonymi-orzechami