Wykonanie
Wymyśliłam sobie, że na święta zrobię ciasto karmelowe ze słonymi
orzechami na
czekoladowym spodzie. Nigdy takiego nie robiłam, ale też nigdy takiego nie
jadłam. Ot, taki mój wymysł.Pogrzebałam w necie i z kwestii smaku wzięłam przepis na brownie
czekoladowe, a od Madame Edith pomysł na masę karmelową, choć u niej to były
trufle karmelowe.Na potrzeby świąt nazwałam to ciasto mazurkiem:)
Spód brownie:100 g
gorzkiej czekolady 70%100 g
masła2 małe
jajka100 g drobnego
cukru lub
cukru pudru60 g
mąkiPiekarnik nagrzać do 170 stopni. Roztopić
czekoladę w rondelku razem z
masłem, uważając aby nie podgrzać za bardzo masy, ostudzić.
Jajka ubić na puszystą pianę razem z
cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą
czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą
mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut.Masa karmelowa:180 g
czekolady karmelowej60-70 g
śmietany kremówki 30%20 g miękkiego
masłaCzekoladę kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do miski wraz z
masłem w temperaturze pokojowej.
Śmietanę doprowadzamy do wrzenia w małym rondelku. Zalewamy nią
czekoladę i
masło. Zostawiamy na 5 minut, by
czekolada się rozpuściła, po czym mieszamy zawartość miski.Jeśli w
masie pozostaną grudki
czekolady, miskę umieszczamy na garnku z niewielką ilością gotującej się
wody (tzw. kąpiel
wodna). Mieszamy aż masa będzie gładka, a resztki
czekolady się rozpuszczą.Gotową masę wylewamy na spód
czekoladowy.Na masę karmelową wysypujemy ok 100 g
orzeszków ziemnych solonych.smacznego!