Wykonanie
Kolejna propozycja Małgosi w cyklu "Wypiekanie na śniadanie".Mój pierwszy
chleb na zakwasie, z początku myśli skąd ja wezmę zakwas, ale że łatwo się nie poddaje ;) podzwoniłam i zakupiłam zakwas w piekarni :D. Spróbujcie popytać jeżeli nie macie ochoty robić go sami w domu, sądzę że nie powinno być problemu, ja za 300g dałam, aż 0,80 gr :D.I teraz mam swój, a jak i braknie lub coś mu się stanie w każdej chwili
mogę zakupić kolejna porcję. Wracając do tematu bardzo się ucieszyłam mój pierwszy chlebek udał się jest pyszny tylko ja mam problem z tym nacinaniem, jakoś mi nie wychodzi :D. Jednakże
chleb musiałam pokroić na kromki i zapakować w przeciwnym wypadku musiałabym zjeść go sama. Pozostali są przyzwyczajeni do krojonego, a ukrojenie chyba wykracza poza ich chęci :D. Przepis na
chleb pochodzi z bloga Bea w Kuchni .
Składniki :Cytuje za BeaSkładniki na zaczyn 270g:30g zakwasu140g
maki pszennej10g
maki żytniej90g
wodySkładniki na ciasto
chlebowe 1700g:800g
mąki pszennej50g
maki żytniej450g
wody1 łyżka
soli270g zaczynu jw.Opis wykonania :Z tej ilości składników wychodzi ogromny, wiejski bochen. Aby otrzymać mniejszy można składniki podzielić na pół, pamiętając jednak, że do zakwaszenia zaczynu potrzebne jest zawsze nie mniej niż 2 łyżki zakwasu (20-25g).Składniki zaczynu wymieszać, odstawić przykryte na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.Następnego dnia wymieszać
mąkę z
wodą do całkowitego połączenia składników. Odstawić w przykrytej misce na ok. 1 godzinę.Dodać
sól, jeszcze raz krótko zagnieść i połączyć z zaczynem. Zagniatać przez kilka minut, ewentualnie skorygować jeszcze ilość
mąki lub
wody; ciasto powinno być średnio ścisłe. Ciasto powinno odpoczywać przykryte ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie odpoczynku, kilkakrotnie w odstępach czasowych co ok. 60 minut należy je odgazować, aby uzyskać gładką i równą powierzchnię. W tym celu rozpłaszczamy kulę ciasta lekko uderzając w jego powierzchnię, następnie z każdej strony zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do środka . W ten sposób napinamy dolną część, która
potem będzie tworzyła wierzch bochenka.Uformować jeden duży bochenek (bądź dwa małe), posługując się metodą zawijania jak wyżej, tak aby uzyskać gładką powierzchnię
chleba, wkładamy go delikatnie (zlepieniem do góry) do koszyka do wyrastania. Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze pokojowej. W chłodzie (10°C) można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6°C) do 18 godzin.Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba, czy
chleb jest dobrze wyrośnięty. Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wraca natychmiast do pierwotnego kształtu jest jeszcze za wcześnie; gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia jest gotowe do pieczenia.
Chleb wyjąć, delikatnie odwrócić, kilkakrotnie naciąć. Piec w lekko naparowanym piekarniku w temperaturze 240°C ok. 35-45 minut.
Wraz ze mną piekli :Monika z blogu Niezapomniane smakiPaweł z www.
chleby.infoKinga z blogu Małe KulinariaIwona z blogu Ivka w kuchniDobrafka z blogu
Bona ApetitaMałgosia z blogu Smaki AlzacjiDorota z blogu Moje Małe CzarowanieIza z blogu Smaczna PyzaPaulina z blogu Buszująca w kuchniAgata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Kasia z blogu Baby do garówŁucja z blogu Fabryka Kulinarnych InspiracjiWiosenna Eksplozja Smaku Eksplozja Smaku