Wykonanie
Właśnie dziś otworzyłam u siebie w domu sezon na
przetwory z
ogórków. A że bardzo lubimy je zajadać w różnej postaci, robię spore zapasy i rodzaje. Dlatego gdy tylko zobaczyłam ten przepis postanowiłam go zrobić i wypróbować. Znalazłam go w gazetce "Prześlij przepis -
Przetwory i
nalewki" :).
Składniki :4 kg
ogórków pokrojonych w 1 cm plastry lub słupki jak ktoś woli1/2 kg
cebuli pokrojonej w plastry1 szklanka
soliprzyprawa do grillaZalewa6 szklanek
wody4,5 szklanki
cukru2,5 szklanki
octu2 łyżki
gorczycy5 ziaren
ziela angielskiego5
liści laurowych1/2 łyżeczki
kminku1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowegoOpis wykonania :1.
Ogórki i
cebulę zasypujemy
solą i zalewamy 9 szklankami
wody. Wszystko dokładnie mieszany i odstawiamy na 3 godzin.
2.
Ogórki odsączamy z
wody, układamy ciasno w słoikach.
3. Z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy i zalewamy
ogórki. Do każdego słoiczka wsypujemy po łyżeczce
przyprawy do grilla. Zakręcamy i pasteryzujemy wkładając do zimnej
wody i od zagotowania ok. 7 minut na mniejszym gazie.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy