Wykonanie
Kiedy tylko zobaczyłam nasiona na sklepowych pułkach, wiedziałam, że jest moja. Zgarnęłam od razu 2 paczki, wysiałam i zamarynowałam. Teraz wiem, że zagości na stałe na moich grządkach. Jest delikatna nie trzeba jej blanszować jak
cebulę dymkę poza tym mniejszych sztuk nie obierałam. Odcięłam tylko końcówki i opłukałam w wodzie. Wygodna w uprawie i obróbce.
Cebulka której szukałam ;)
Składniki:1 kg
cebulki perłowejziarna
pieprzu,
gorczycy,
ziela angielskiego,
liść laurowy, cienkie plastry świeżego
imbiruzalewa:1 l
wody1 łyżka
soli2,5 - 3 łyżek
cukru1/2 - 3/4 szklanki
octuZalewę zagotować, powinna
mieć słodko - kwaśny smak. Można ją sobie dopasować do swojego gustu, dodać więcej
cukru bądź
octu.
Cebulę oczyścić (małych
cebulek nie obierałam). Przygotować czyste i suche słoiczki np. po
przecierze pomidorowym. Do każdego dać 3 ziarna
pieprzu, 2-
ziela angielskiego, mały
listek laurowy, szczyptę ziaren
gorczycy i cienki plasterek świeżego
imbiru. Na to wsypać obraną
cebulkę. Zalać przegotowaną marynatą, zakręcić, pasteryzować 10 min.
Cebulka jest świetnym dodatkiem do sałatek, czy
mięs. Polecam :)