ßßß Cookit - przepis na Śledzie przysmak gajowego

Śledzie przysmak gajowego

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam te śledzie są bardzo aromatyczne i przyrządzam je już od 3 lat na każde święta, zajadamy się nimi :).
Składniki :
50 dag solonych filetów śledziowych
10 dag suszonych grzybów
2 średnie cebule
olej
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz mielony
mleko
Opis wykonania :
1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia, odcedzamy i zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy zostawiając wywar, studzimy i kroimy w paski.
2. Filety zalewamy mlekiem, tak by były całe zalane i moczymy około 3 godziny. Płuczemy, osuszamy i kroimy na kilku centymetrowe kawałki.
3. Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju, dodajemy listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego oraz pokrojone grzyby podlewamy wywarem i dusimy pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Doprawiamy sola i pieprzem, studzimy.
4. Śledzie i sos układamy warstwami w szklanej misce, odstawiamy na 2 - 3 dni by przeszły :).
źródło : Polskie tradycje kulinarne- Przysmaki ze śledzi
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/12/sledzie-przysmak-gajowego.html