Wykonanie
Uwielbiam te
śledzie są bardzo aromatyczne i przyrządzam je już od 3 lat na każde święta, zajadamy się nimi :).
![](/Data/Images/gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com\2013_slash_12_slash_sledzie-przysmak-gajowego/l/-393060157.jpg)
Składniki :50 dag solonych
filetów śledziowych10 dag
suszonych grzybów2 średnie
cebuleolej2
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiegosólpieprz mielony
mlekoOpis wykonania :1.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia, odcedzamy i zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy zostawiając
wywar, studzimy i kroimy w paski.2. Filety zalewamy
mlekiem, tak by były całe zalane i moczymy około 3 godziny. Płuczemy, osuszamy i kroimy na kilku centymetrowe kawałki.3.
Cebule kroimy w piórka i szklimy na
oleju, dodajemy
listek laurowy i 3 ziarenka
ziela angielskiego oraz pokrojone
grzyby podlewamy
wywarem i dusimy pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Doprawiamy
sola i
pieprzem, studzimy.4.
Śledzie i sos układamy warstwami w szklanej misce, odstawiamy na 2 - 3 dni by przeszły :).
![](/Data/Images/gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com\2013_slash_12_slash_sledzie-przysmak-gajowego/l/302427553.jpg)
![](/Data/Images/gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com\2013_slash_12_slash_sledzie-przysmak-gajowego/l/83836468.jpg)
źródło : Polskie tradycje kulinarne- Przysmaki ze
śledziJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy