Wykonanie
A oto kolejny pomysł na babkę na świąteczny stół, mocno
czekoladowe z dodatkiem
kawy i siekanej
czekolady, pyszności wypróbujcie :). Ja upiekłam w małych formach by
mieć malutkie babeczki, zawsze takie piekę przed Wielką Sobotą i rozdaje znajomym do koszyczków :).
Składniki:200 g
mąki pszennej3 łyżki
kakao2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejszczypta
soli1 łyżeczka
sody oczyszczonej120 g
masła150 g
cukru pudru2
jajka100 ml kwaśnej
śmietany 18%50 g posiekanej
czekolady gorzkiej lub kropelek do zapiekaniaOpis wykonania:
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej
wody, odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym
jajku cały czas miksując. Wsypujemy
mąkę przesianą z
sodą i
solą,
śmietanę i miksujemy. Mieszamy z
czekoladą. Napełniamy natłuszczone i oprószone
mąką foremki do 3/4 wysokości i pieczemy w 180 C około 25 minut do tzw. suchego patyczka, studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy :).
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy