Mięciutkie, mocno czekoladowe babeczki z kawałkami gorzkiej czekolady z polewą zbiałej czekolady.Ciasto:200 g mąki pszennej2 jajka120 g miękkiego masła150 g cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej3 łyżki kakao2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej100 ml kwaśnej śmietany 18%szczypta soli50 g gorzkiej czekolady lub kropelki czekoladowePolewa:100 g białej czekolady3 łyżki słodkiej śmietanki 30%Ciasto: 2 łyżeczki kawy rozpuszczamy w 4 łyżeczkach gorącej wody i pozostawiamy do ostudzenia. Mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i szczyptą soli przesiewamy do osobnej miski. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym jajku, a potem na zmianę mąkę ze śmietaną. Na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę lub kropelki czekoladowe i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do mały foremek do babeczek do 2/3 ich wysokości i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 35 minut.Po upieczeniu babeczki wykładamy z foremek i pozostawiamy do ostudzenia najlepiej na kratce.Polewa: Na garnek z wrzącą wodą wkładamy mniejszy garnek do którego wrzucamy połamaną białą czekoladę i dodajemy 3 łyżki śmietanki. Cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę do momentu, aż powstanie gładka masa. Ciepłą polewą dekorujemy ostudzone babeczki.[Polewę zrobiłam dokładnie według przepisu, ale uważam, że lepsza byłaby zrobiona z samej białej czekolady bez dodatku śmietanki]Źródło: "Moje Smaki Życia", Nr 4/2014Smacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u