Wykonanie
Przepis ten pochodzi z książki "200 potraw z
kurczaka " z 1981 roku. Znalazłam tą książkę pod czas jednego z wypadów do antykwariatu. Uwielbiam antykwariaty, a zwłaszcza poszukiwanie starych książek kucharskich. Ostatnio wróciłam ze znaczną gromadką książek i chyba za niedługo
będę musiała dostawić sobie pokój na biblioteczkę :) bo nie wiem, gdzie za chwile pomieszczę te wszystkie kucharskie książki.No cóż niektórzy zbierają znaczki,
monety, a Ja książki kucharskie :D.
Składniki :1 kg
udek z kurczaka1 łyżka
masła1 mała
cebula2 szklanki świeżych lub mrożonych
grzybów borowiki itp.3 ły ż ki
śmietanysólszklanka
wywaru z
włoszczyznyOpis wykonania :Myjemy i osuszamy
kurczaka, rumienimy na
maśle. Wkładamy do rondla posypujemy pokrojonymi
grzybami oraz siekana
cebulą.Dodajemy
masło, wlewamy
wywar dusimy pod przykryciem, około 45 minut.Pod koniec duszenia solimy i dodajemy
śmietanę i mieszamy, dusimy jeszcze ok. 5 minut.Podajemy z ziemniaczkami :)
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy