ßßß Cookit - przepis na Udka duszone z grzybami

Udka duszone z grzybami

nazwa

Wykonanie

Przepis ten pochodzi z książki "200 potraw z kurczaka " z 1981 roku. Znalazłam tą książkę pod czas jednego z wypadów do antykwariatu. Uwielbiam antykwariaty, a zwłaszcza poszukiwanie starych książek kucharskich. Ostatnio wróciłam ze znaczną gromadką książek i chyba za niedługo będę musiała dostawić sobie pokój na biblioteczkę :) bo nie wiem, gdzie za chwile pomieszczę te wszystkie kucharskie książki.
No cóż niektórzy zbierają znaczki, monety, a Ja książki kucharskie :D.
Składniki :
1 kg udek z kurczaka
1 łyżka masła
1 mała cebula
2 szklanki świeżych lub mrożonych grzybów borowiki itp.
3 ły ż ki śmietany
sól
szklanka wywaru z włoszczyzny
Opis wykonania :
Myjemy i osuszamy kurczaka, rumienimy na maśle. Wkładamy do rondla posypujemy pokrojonymi grzybami oraz siekana cebulą.
Dodajemy masło, wlewamy wywar dusimy pod przykryciem, około 45 minut.
Pod koniec duszenia solimy i dodajemy śmietanę i mieszamy, dusimy jeszcze ok. 5 minut.
Podajemy z ziemniaczkami :)
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/udka-duszone-z-grzybami.html