ßßß Cookit - przepis na Pyszne ciasto Afrykańczyk

Pyszne ciasto Afrykańczyk

nazwa

Wykonanie

Przyszła pora na wykonanie wszystkich ciast z książki siostry Anastazji, tak więc zaczęłam i mam zamiar wykonać wszystkie 100 przepisów ;). Ciasto jest bardzo smaczne, użyłam maku mielonego, który zaparzyłam gorącym mlekiem i odsączyłam.
Składniki :
Ciasto makowe :
15 dag margaryny
8 jajek
20 dag cukru pudru
10 dag płynnego miodu
1 łyżeczka kakao
30 dag maku sparzonego i zmielonego
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
Ciasto białe:
1 szklanka białek ( z 6 jaj żółtka idą do kremu )
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki smak dowolny
1 łyżka masła
Krem :
6 żółtek
1/2 l. mleka
5 łyżek cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
Opis wykonania :
Ciasto makowe :
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku dobrze wyrabiając po każdym, dodajemy miód, mąkę, sodę oraz mak. Ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z masa makową. Formy wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 2 osobne placki 180 C ok. 25 - 30 minut.
Ciasto białe :
Białka ubijamy pod koniec dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy, przesiane mąki z proszkiem oraz ocet. Pieczemy w 180 c ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Masa Jabłkowa :
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dusimy z masłem pod przykryciem ok. 5 minut. dodajemy suche galaretki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
Krem :
Żółtka mieszamy w połowie szklanki mleka z mąką pszenna i ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo wlewamy masę żółtkową do wrzącego mleka cały czas mieszając by krem się nie przypalił ,odstawiamy gdy krem będzie gesty. Przykrywamy folia spożywczą tak by stykała się z powierzchnią kremu. Masło ucieramy na puszystą masę dodajemy stopniowo wystudzony krem.
Przełożenie:
Ciasto makowe - połowa kremu - ciasto białe - masa jabłkowa - krem - ciasto makowe - polewa.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/10/pyszne-ciasto-afrykanczyk.html