ßßß Cookit - przepis na Afrykańczyk

Afrykańczyk

nazwa

Wykonanie

Napisałam gdzieś, że w naszym domu nie może zabraknąć w święta makowca. I nie zabrakło. Tylko, że po raz pierwszy makowiec pojawił się w trochę innej wersji niż za zwyczaj.
Po długich i burzliwych obradach, stanęło na tym, że upieczemy w tym roku makowca w wersji full-wypas:) Czyli: przekładany, z masą, z dodatkami.
Wszyscy byliśmy zadowoleni i baaardzo mile zaskoczeni. Ciasto jest super wilgotne, a smakuje wybornie. Na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole.
Ciasto makowe:
15 dag margaryny
8 jajek
20 dag cukru pudru
10 dag płynnego miodu
30 dag maku
1 łyżeczka kakao
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
Placek biały:
1 szklanka białek - u mnie 7
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki czerwone
1 łyżka masła
Krem:
7 żółtek
1/2 litra mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 kostki masła
1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa:
1 kostka masła
2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/4 szklanki mleka
Wykonanie:
Mak zaparzam i milę trzykrotnie. Białka ubijam na sztywną pianę. Margarynę ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku,miód, mąkę wymieszaną z sodą oraz zmielony mak. Na końcu dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam do połączenia składników. Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 45 min w temp. 160'C. Gotowe odstawiam do wystygnięcia i kroję na pół.. Albo można masę podzielić na dwie części i upiec dwa placki.
Na placek biały ubijam białka na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia mieszam razem i delikatnie przesiewam do białek. Na końcu wlewam ocet, mieszam i piekę 60 min w temp. 110'C. Wyjmuję i studzę.
Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuszczam, dodaję jabłka i duszę przez kilka minut. Wsypuję galaretki i mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Gotuję chwilę i odstawiam w chłodne miejsce.
Żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszam razem i rozprowadzam odrobiną mleka, Resztę mleka gotuję z cukrem i cukrem waniliowym, a na gotujące wlewam przygotowany budyń. Gotowy przykrywam folią spożywczą, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch.. Masło ucieram dodając zimny budyń.
Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada
Połowę ciasta makowego kładę na spód, na to wykładam połowę masy budyniowej, kładę ciasto białe, wykładam jabłka z galaretką, smaruję pozostałą masą budyniową i przykrywam drugim ciastem makowym.
Wierzch ciasta smaruję zimną, gęstą polewą i odstawiam na kilka godzin.
Przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2012/12/afrykanczyk.html