ßßß Cookit - przepis na Borówki

Borówki

nazwa

Składniki

Wykonanie

Borówki na zimę
Postanowiłam w tym roku wybrać się na jagody, pogoda nie dopisała w górach było tylko 9 C i padał deszcz, ale nie powstrzymało mnie to :). Udało się uzbierać mi aż 5 L - dla mnie to baaardzo dużo ;). Tak więc powstało kilka propozycji, które w niedługim czasie wam przedstawię. Pierwszą z nich są borówki na zimę - dla mojej córeczki naturalny lek na biegunkę :).
Składniki :
Borówki
cukier kryształ
Opis wykonania:
1. Borówki wysypujemy na sito i płuczemy, dokładnie odsączamy.
2. Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku w 150 C ok. 10-15 minut.
3. Wsypujemy borówki do połowy słoiczka, dosypujemy 1 łyżkę cukru, przykrywamy borówkami tak do 1 cm od góry i posypujemy 1/2 łyżki cukru. Zakręcamy i wstawiamy do garnka z letnia wodą i gotujemy na średnim ogniu przez
20 minut. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików.
Na małe słoiczki takie jak moje dajemy 3 łyżeczki cukru, na duże 0,5 l - dajemy 6 łyżeczek :).
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/07/borowki-na-zime.html