Wykonanie
Borówki na zimęPostanowiłam w tym roku wybrać się na
jagody, pogoda nie dopisała w górach było tylko 9 C i padał deszcz, ale nie powstrzymało mnie to :). Udało się uzbierać mi aż 5 L - dla mnie to baaardzo dużo ;). Tak więc powstało kilka propozycji, które w niedługim czasie wam przedstawię. Pierwszą z nich są
borówki na zimę - dla mojej córeczki naturalny lek na biegunkę :).
Składniki :
Borówkicukier kryształOpis wykonania:1.
Borówki wysypujemy na sito i płuczemy, dokładnie odsączamy.2. Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku w 150 C ok. 10-15 minut.3. Wsypujemy
borówki do połowy słoiczka, dosypujemy 1 łyżkę
cukru, przykrywamy
borówkami tak do 1 cm od góry i posypujemy 1/2 łyżki
cukru. Zakręcamy i wstawiamy do garnka z letnia
wodą i gotujemy na średnim ogniu przez20 minut.
Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików.Na małe słoiczki takie jak moje dajemy 3 łyżeczki
cukru, na duże 0,5 l - dajemy 6 łyżeczek :).
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy